Rantarakentamisesta pitää päättää aina erikseen, harkiten ja tutkien ratkaisuja, jotta vapaa kulkuyhteys meren rantaan säilyy. Kuntalaisille vapaat rannat on oleellinen tavoite ja vaatimus kun rantarakentamisesta päätetään. Samoin rakentamisen jälkeen ulkoiluun ja virkistyskäyttöön tarkoitetut ranta- ja viheralueet tulee olla lähellä ihmisiä.


Asuntomessualue herätti alkuunsa monia epäilyjä ja kysymyksiä – yksi niistä oli talojen rakentaminen rantaviivalle. Siellä rantojen säilyminen ratkaistiin tekemällä siltareitti lähisaarten kautta ihmisten kulkea ja asukkaat saivat rantansa.


Messujen aikana esiteltiin jatkosuunnitelmat Suvilahden alueen rakentamisesta.

Vanhan Suvilahden alueelle oli esitetty melko raskasta täydennysrakentamista, joka todennäköisesti ei tule istumaan Suvilahden väljäksi suunniteltuun ympäristöön.


Messualueen välittömään läheisyyteen esitettiin rypäs kerrostaloja, joihin pääsisi veneillä kulkemaan. Tämänkin ajatuksen suvilahtelaiset ampuivat alas monestakin syystä, joista yksi oli ranta-alueen virkistyskäytön tuhoutuminen. Veneellä kulku tuolle kuvitellulle alueelle myös hymyilytti useita. Matalassa lahdessa kun ei vettä ole nimeksikään. Tämä on myös messualueen vesistön ongelma.


Mitä tahansa tähän ympäristöön suunnitellaankin, on Sundomin lahden ruoppaus oleellinen osa tulevaa rantarakentamista. Yleiskaavasuunnitelmassa on vastakunnostetun naistenlaiturin edustalle suunniteltu valtaisa tekosaari ja kerrostaloalue. Taistelu kaislottumista vastaa ja liejupohjaisen perukan putsaus taitaa olla ajankohtaisempaa kuin arvaammekaan.


Vaskiluodon aluetta koskevat ratkaisut ja yleiskaavan merkinnät puhuvat pahaa kieltään. Vaskiluodon leirintäalueen päälle on kaavoitettu rakennetavaksi kerrostaloja, samoin Niemeläntien varsi on suunnitteilla rakentaa. Vaskiluodossa on paikkoja rakentaa, mutta ei näille virkistyskäytössä oleville alueille. Vaskiluodon kehittäminen edellyttää kokonaisvaltaista suunnittelua, jossa huomioidaan alueella olevien tuotantolaitosten kehitysnäkymät, sataman tarpeet ja tulevaisuus, samoin huvipuisto ja muu vapaa-ajan toiminta asumisen lisäksi.

Mansikkasaari ei ole sovelias paikka asuinrakentamiselle. Vasemmistoliitto ohjelmassaan edellyttää Mansikkasaaren siistimistä ja sen maisemaan sopivaa rakentamista siten että, alueen uimarantaa ja viheralueita parannetaan yleiseen virkistyskäyttöön. Yhtenä tavoitteena on paikan kunnostaminen kunnioittaen Mansikkasaaren historiaa ja alueen kulttuuriperintöä.


Myrgrundin

alue, Sundomin kaupunginpuoleisella rannalla, on välittömästi rantarakentamiseen soveltuvaa aluetta. Yleiskaava luonnoksessa sinne on piirretty kerrostalorakentamiseen oikeuttavat merkinnät sekä vapaat liittymät rannoille. Rantarakentaminen voidaan aloittaa mieluummin sieltä kuin näiltä muilta kiistanalaisilta alueilta.

 

KÄYTY KESKUSTELU:

Timo Rintamäki kysyy: Ehdottomasti ensisijalla on verotuloa tuottava kaavoitus ja rakentaminen. Eli yksityiseen yrittäjyyteen ja tuotantoon suunnitellut alueet ja niiden työntekijöiden asuinalueet ja liikenneyhteydet. Näiden asioiden hoitamisen ja verotuoton voi sitten palkita vaikka alentamalla kunnallisveroa, joka tuottaa olennaisille osa-alueille lisää ostovoimaa ja työllisyyttä. Valtuutettujen pitää nyt ymmärtää mistä verotulo tulee ja kiinnittää huomiota kunnan tulopuoleen. Niitä ei pidä äänestää, jotka keskittyisivät valtuutettuina keksimään mihin kuntalaisten rahat hassattaisiin. Itsekunkin pitäisi ajatella itsensä johtamassa Vaasaa pormestarina laskemassa henkilökohtaisesti vessapaperit, saippuat, kynät, pyyhekumit, paperit, tulostustarvikkeet ja kaiken mistä voi ottaa kunnallisverojen ja julkisten menojen alennusvaraa.
Ehdokas vastaa: Rakentaminen ja kaavoitus kyllä, mutta minne ja mitä - siinä sitä olisi Sinunkin Pormestariurallesi pähkäilemistä. Tuskin missään Pormestari muuten olisi ainakaan tuollainen yksinvaltias kuin kuvasit ja vastauksen näyt saaneen myös "vierailevalta virkamieheltä".
Virkailija kysyy: Vastaan Timo Rintamäelle. Kyllä olisit huono pormestari, kiduttaisit alaisesi hengiltä tällä menetelmällä, että vessapaperit ja pyyhekumitkin laskettaisit vanhainkotien ja sairaaloiden henkilöstöllä. Sinä ja kaltaistesi perheet ajelevat kahdella autolla ja asuvat leveästi. Jos minä olisin pormestari niin korottaisin yli 5000 euroa kuukaudessa ansaitsevien veroprosenttia. Siitä saataisiin helposti tuloa tarpeellisiin yhteisiin julkisiin menoihin. Voisit Timo vaikka aloittaa kotona koululaistesi paperien laskemisen. Veron korotus suurituloisille on realismia. Pitää ottaa sieltä missä on liikaa, ei sieltä missä ei mitään ole.
Ehdokas vastaa: Tämä nyt oli "virkamiehen" kommentti Rintamäelle, eikä siihen kauheesti oo lisättävää...
Tapio Osala kysyy: Kirjoitit: "Sundomin lahden ruoppaus oleellinen osa tulevaa rantarakentamista.... liejupohjaisen perukan putsaus taitaa olla ajankohtaisempaa kuin arvaammekaan." Eteläisen Kaupunginlahden perukka on Natura- aluetta ja linnustonsuojelualuetta. Käypä joskus siellä Risön Lintutornilla. Ei sitä koskaan ruopata. Olisi hyvä jos vihreät saisivat vasemmistoliitolta tukea yhteisten rantojemme puolustamisessa. Vielä 60-luvun lopulla Suvilahden rantojen huvilatontit "sosialisoitiin" suviulahtelaisten yhteiskäytöön. Nyt jo palanen yksityistettiin....
Ehdokas vastaa: Joo tiedän, että eteläisen kaupunginlahden perukka on Natura-aluetta ja koko Laihianjoen (Tuovilanjoen) suistoalueen kehittämissuunnitelma on vaiheessa (sitä esiteltiin parivuotta sitten KH:ssa). Todellinen haaste on tehdä ruoppaukset ja tekosaaret niin, että Sundominlahden virkistyskäyttö säilyy (tai pikemminkin paranee), koska ilman tulvasuunnitelman toteutusta liejua virtaa jatkuvasti lisää. Kirjoituksessani kyllä kuvasin rakentamisen ja suojelemisen rajoja - pääosin KH:n tasolla ainakin Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat löytäneet toisensa näissä asioissa. Uskon, että myös tulevassa valtuustossa ja KH:ssa - ketä siellä sitten onkaan?
Pertti Kautto kysyy: Mitä mieltä ole vanhasta ideastani, että Mansikkasaareen rakennettaisiin yksi talo, tornitalo, sellainen esim. 30-kerroksinen maamerkiksi merenkulkijoille? Ja Vaasan vaakuna katolle loistamaan. Vähän kuin entinen Nesteen tornitalo Espoon Keilaniemessä. Mansikkasaari on Vaasan helmi. Siihen kohdistuu kovia paineita saada rakentaa meren ääreen asuntoja. Se tietää uutta siltaa, uusia vesi-ja viemäriputkia, sähköjohtoja, nettiverkkoa jne. Nämä kulut pitää saada takaisin kaupungille jos ja kun Mansikkasaarta aletaan rakentaa. Kaava on vain laitettava liikeelle. Valituksia tulee ihan varmasti aitoon vaasalaiseen tapaan, mutta kyllä se joskus saa lain voiman.
Ehdokas vastaa: Ei lämmitä - luulenpa, että ainut vaihtoehto on rakentaa jonkinlainen entisiä aikoja kunnioittava Helsingin seurasaaren kaltainen virkistysalue, johon sopii myös demareiden Erkki Tepon tanssilavaidea. Venesatamat, ehkä myös vieraille voisi olla ihan ok. Muuten jotain sellaista jossa ihmisen sielu ja mieli lepää - kaikkea ei pidä uhrata rahan ja mammonan alttarille vaikka kuinka houkuttelisi.