Valtuustoaloite Hyvinvointialue 7.3.2022

Suuri haaste on löytää lastensuojelun ja lasten- ja nuorten psykiatrian välinen yhteistyö. Usein lapsilla ja nuorilla on kasvuun liittyvän käytöshäiriön, päihdeongelmien ja kouluongelmien rinnalla myös psyykkistä pahoinvointia ja psykiatrisen hoidon tarvetta.

Tällä aloitteella haetaan malleja ja luonnollista yhteistyöpintaa lastensuojelun sijaishuollon sekä lasten- ja nuorten psykiatrian välille. Verkostojen luominen ja yhteistyön tiivistäminen edellyttävät myös yhteisiä toimitiloja ja keskeisten osaajien saattamista päivittäiseen ammatilliseen kanssakäymiseen.

Erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Suomen Kuntaliitosta on raportoinut 1.2.2018 lastensuojelun 2017 kuntakyselyn tuloksia. Vastaajat kirjoittivat avovastauksissa mm. :

 ”Hyvin usein erikoissairaanhoito vaatii lastensuojelun sijaishuoltoa lapsen psyykkisen hoidon tai kuntoutumisen tueksi. Jaksot psykiatrian osastohoidossa ovat hyvin lyhyitä ja hyvinkin huonokuntoisia lapsia kotiutetaan lastensuojelun varassa. Lastensuojelun sijaishuollossa ei useinkaan ole keinoja vastata huonokuntoisten lasten tarpeisiin eikä se eettisesti ole oikein. Useita vaaratilanteita on sattunut. Painostus erikoissairaanhoidosta lastensuojeluun on valtavaa.”

 ” Lastenpsykiatrialla lapsi ei saa hoitoa/terapiaa, jos olosuhteet eivät ole vakiintuneet. Tämä tarkoittaa usein vaatimusta lapsen sijoittamisesta ensin. Toisaalta taas sijoitetun lapsen/nuoren saattaa olla vaikea saada palveluja, kun katsotaan, että hän saa tarvitsemansa palvelut lastensuojelun kautta.”

”Psykiatriset ja neurologiset ongelmat korostuvat sijaishuoltoon päätyvillä lapsilla ja nuorilla ja heidän vanhemmillaan. Lastensuojelun ja psykiatrian väliin sijoittuvan vaativan palvelun kehittäminen pitäisi olla valtakunnallinen hanke.”

Käytäntö ja kokemukset ylläpitävät lastensuojelun ja psykiatrian välistä vastakkainasettelua, joka koituu apua ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten turmioksi. Ehdotan, että Pohjanmaan hyvinvointialueella ryhdytään pikaisesti kehittämään lastensuojelun ja psykiatrian yhteistä toimintakulttuuria ja luomaan rakenteita, joissa jokaisen ammattitaito ja osaaminen voidaan turvata apua tarvitsevalle lapselle ja nuorelle.