(julkaisematon kirjoitus heti kunnallisvaalien 2004 jälkeen)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aivan sama, vaalit tai ei, sama haamujengi kokoontuu ja vanhat laulut jatkuvat. Onpa ”munatonta” porukkaa, totesi eräs kuntalainen – odotettavissa on sama kurimus ja kaupungin palveluiden ja oman toiminnan alasajo, jota ns. uudelleenarvioinnin nimissä viimeiset vuodet on toteutettu.

Vaalit on käyty ja muutoksen siemenet  kylvetty!? Pohjalaisessa (30.10-04) kerrottu porvaririntaman tekninen vaaliliitto takaa takuu varmasti kaupungin tärkeimpiin päätöselimiin ihmiset, jotka suostuvat jatkamaan talouden tasapainottamista myymällä elintärkeää omaisuutta ja heikentämään sosiaali- ja terveyspalveluiden tasoa Vaasassa. Tämä takaa sen, että mitään oleellista myönteistä kehitystä ei ole ja kaupunki kuihtuu kuihtumistaan – voi olla että joku pian keksiin myydä koko kaupungin.

 

Muutoksen heiveröiset siemenet ovat kuitenkin tuon uuden valtuuston sisällä. Löytyykö rohkeutta ja todellista halua muutokseen. Voihan keskustelua käydä myös näkökulmasta, jossa enemmistön muodostaakin ryhmä 27. Liitto johon kuuluvat: vas, sdp, pro-Vaasa, vihreät, keskusta ja kd  ja vastapuolelle jää ryhmä 24 – rkp ja kokoomus. Tällainen koalitio tarjoaa ainakin sen muutoksen, että tärkeimmissä päätöselimissä olisi uudet vastuunkantajat – kaupunginhallituksen puheenjohtaja olisikin joku demareista ja  valtuuston puheenjohtajistoon voisi nousta joku pienryhmien edustajista.

 

Sosiaalinen omatunto on näissä vaaleissa herätetty – uusien valtuutettujen joukossa on merkittävä osa ihmisiä, jotka tuntevat ihmisten oikean hädän ja arjen tuskan. Vasemmistoliiton ryhmä uudistui ja sai runsaasti uutta energiaa, samoin muista ryhmistä löytyy valtuutettuja uusia ja vanhoja, jotka ymmärtävät ja tietävät  ihmisten hädän. Kyse on siitä kykenevät valtuutetut oikaisemaan selkänsä ja seisomaan omilla jaloillaan, vai jatkuuko teknokraattien nöyristely?