Vaalien jälkeen Joakim Strand soitti kahdesti. Molemminpuolisten onnittelujen jälkeen puhuttiin hiukan tulevista suurhankkeista ja kuntalaisten hyvinvoinnin ja palveluiden turvaamisesta. Molemmat ovat mielestäni tärkeitä ja noista jälkimmäisistä häntä muistutin. Hyvät ja oikeat lähipalvelut ovat perusta kaupungin kasvulle. Postimies soittaa aina kahdesti ja toinen puhelu piti sisällään kutsun neuvotteluun.

Ensimmäinen Strandin koollekutsuma ryhmien yhteinen tilaisuus alkaa RKP:n tiloissa sanoin: Olemme perustaneet ryhmän 41 ja tässä on meidän pisteytykseen perustuva esitys. Siinä esityksessä kaikki hyvät tyypit keskeisiin tehtäviin löytyi RKP:n, SDP:n ja Kokoomuksen edustajien joukosta.

Siinä yhteydessä kerroin, että olemme varautuneet tilanteeseen perustamalla ryhmän 16 ja esitin, että kaksi valintaa tehtäisiin sulassa sovussa, valtuuston puheenjohtajaksi Strand ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi Heimo Hokkanen. Muista nimistä ei tässä vaiheessa puhuttu. Isompien hylkäämä KD otettiin lennossa vastaan omaan ryhmäämme ja niin syntyi ryhmä 18.  

Pienemmän ryhmän muodostuminen oli Strandille yllätys, vaikka sen hänelle kerroin kutsupuhelun yhteydessä. Samalla muistutin, että tälle ryhmälle kuuluu joka kolmas valinta, joka tarkoittaa valtuuston ja kaupunginhallituksen toista varapuheenjohtajuutta. Samalla kerroin, että pienemmässä ryhmässä on myös hyviä tyyppejä ja esitin toivomuksen, että se huomioitaisiin suurimpien lautakuntien puheenjohtajuuksia valittaessa, siihen ei suostuttu.

Tilaisuus päättyi ja molemmat ryhmät jatkoivat tahoillaan keskusteluja. Seuraavaksi saimme uuden laaditun pistelistan ja paikkajaon, jossa varapuheenjohtajuudet oli huomioitu, muutoin lista oli sama. Keskinäisessä vertailussa laskelman häviäjiä olivat demarit ja kokoomus, joiden varapuheenjohtajuudet olivat poistuneet. Ryhmä 41 laskuvirhe tuli silloin kun he kuvittelevat, että pienemmät eivät osaa tai ymmärrä liittoutua. Pienemmät ovat aina osanneet varautua liittoutumalla.

Saatuun pisteytykseen oli tyytyminen ja sen mukaan ryhmä 18 on sovussa paikkojaan jakanut ja etsinyt hyviä tyyppejä vastuullisiin paikkoihin. Uusien suurempien lautakuntien puheenjohtajuuksia ei herunut, joku varapuheenjohtajuus ja toki tarkastuslautakunnan puheenjohtajuus kuten kaikki halusivat. Tässä vaiheessa rauha oli maassa, mutta paniikki kyti isompien keskuudessa.

Isommat tarvitsevat neljän valtuutetun siirtymisten ryhmäänsä, jotta valtuuston ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuudet palautuisivat demareille ja kokoomukselle. Siitä soittorumpa ja maanittelu alkoi. Strand löysi nyt ainakin kolme nimettyä hyvää tyyppiä (Pohjalainen 30.4) ja on jaksanut houkutella heitä ties millä lupauksilla ryhmien neuvottelijoiden selän takana. Kokoomuksen taholta on se rinnalla jatkettu sekaantumista ja tarjouskilpailu paikoista jatkuu. Vasemmiston neuvottelijaa ei ole lähestytty tarjouksilla, mutta kaikkien muiden ryhmien edustajia kyllä suoraan tai epäsuorasti. Kelle luvataan johtopaikkoja ja lyödään sitä kansanedustajan manttelia harteille ja yksittäisille valtuutetuille jopa kh:n jäsenyyttä isojen toimesta. Mene tiedä mitä tyhjiä lupauksia.

Oman kolumnini tarkoitus (Pohjalainen 28.4) oli pysäyttää kulisseissa käytävä peli, puhaltaa peli poikki, jakaa paikat saadun pisteytyksen mukaan ja keskittyä suuriin tuleviin tapahtumiin, saada isot hankkeet yhdessä maaliin ja sen lisäksi palauttaa lähipalvelujen arvo kuntalaisten hyvinvoinnille. Aloittaa voi vaikka koulujen lakkautuspäätösten purkamisella, subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisella – kyllä töitä riittää.

Harri Moisio