Kunnissa kuhisee. Valtaa jaetaan ja voimia mitellään, ääniosuuksia korostetaan, kun merkkipaikkojen henkilöitä nimitetään. Mahdottoman äänimäärän sumentama mieli voi johtaa harhaan ja aiheuttaa vallan huumaa ja kuviteltua kykyä ratkoa kaikki valinnat. Näin Vaasassa valintaprosessi näyttäytyy. Hurmaavan innokkuuden takaa paljastuu laskelmoiva poliitikko, joka ei keinoja kaihda.

Olen nyt neljättä kertaa Vaasassa vaalien jälkeisiä paikkajakoja tekemässä. Kaikissa vaiheissa puolueet ovat tehneet teknisiä vaaliliittoja. Vuoden 2004 vaalien jälkeen yhteisen liiton muodostivat RKP, kokoomus ja KD – vastapoolina olivat SDP, vasemmisto, vihreät ja pro-Vaasa. Näin muodostuivat ryhmä 28 ja ryhmä 23.

Perinteinen ryhmäjako rikkoutui 2008 vaaleissa, jolloin kolme suurinta liittoutuivat keskenään. Vasemmisto, vihreät ja pro-Vaasa jäivät omaksi ryhmäksi, syntyi ryhmä 11. Isot tekivät valintansa oman tahtonsa mukaisesti.

Vuoden 2012 vaalien jälkeen muodostettiin edelleen isojen ryhmien tekninen liitto ja pienten joukkoon liittyi keskustan ryhmä. Perussuomalaiset pysyivät omana ryhmänään.

Perinteet teknisille liitoille ovat siis vahvat. Tätä kirjoitettaessa isot puolueet pitävät kiinni toisistaan, jolloin pienempien ryhmien vaihtoehtona on myös liittoutua ja koota voimansa yhteen. Se tarkoittaa, että näin syntynyt ryhmä 18 sotkee isojen suunnitelmat. Joka kolmas valinta on suhteellisuuden mukaan tämän ryhmän valittavissa.

Mikä ryhmä kulloinkin paikan saa, on kyseisen ryhmän sisäinen asia.

Ryhmän yhtenäisyyttä on yritetty horjuttaa jopa alueen ulkopuolisten kansanedustajien avulla. Kaikkia ryhmän puolueiden edustajia, paitsi vasemmistoa, on lähestytty houkuttavilla tarjouksilla.

Äänikuningas kumppaneineen tekee epätoivoista työtä rikkoakseen ryhmä 18:n rintaman.

Hyvistä tyypeistä ja yhtenäisestä vaasalaisesta linjasta puhuminen hyytyy kulissien takaiseen hajotustyöhön. Kaiken takaa paljastuu vallan sokaisema peluri.

Oletettavasti tämä peli jatkuu kuumana kesäkuun puoliväliin saakka. Demarit ovat mukana liitossa ja vetoavat toiseksi suurimpana puolueena tiettyjen johtopaikkojen saamiseksi. Muut ryhmittymän puolueet ovat valjastaneet porukkansa puuhaan demareiden paikkojen tai oman nahkansa pelastamiseksi.

Kuumottavaa kevättä voidaan jatkaa kesään saakka tai puhaltaa peli ajoissa poikki.

Demareilla on laskelmien mukaan mahdollisuus päästä valtaryhmäksi tekemällä oikeita ratkaisuja. Kaksien edellisten vaalien jälkeen sitä heille on tarjottu, mutta siihen he eivät ole tarttuneet.

Lapualla ryhmät näyttävät liittoutuvan valtapuoluetta vastaan, tarkoituksena rikkoa perinteistä vallan jakoa. Näitä mahdollisuuksia on ollut myös Vaasassa.

Valtarakenteita punotaan nyt ilman sisältöä. Olen usein esittänyt keskustelua yhteisen linjan määrittämiseksi ja poliittisten tavoitteiden tekemistä vaalikaudelle tai edes budjettivuodelle.

Kokemus kertoo, että budjetin rakentaminen ei vastaa yhteistä poliittista linjaamista, se on poukkoilevaan ja niissä rikotaan usein jopa kaupungin omaa strategiaa. Kuntalaisten hyvinvoinnin ja palveluiden puolustaminen on jäänyt jalkoihin.

Luulisi sisältöjen ja kaupungin todellisen kehittämisen kiinnostavan enemmän kuin näpertely vallasta, myös äänikuningasta.

HARRI MOISIO
Vaasalainen nuorisokodin johtaja