Pohjalainen torstai 11.02.2010

Tuli seurattua Mustasaaren kunnanvaltuuston kokousta. Teemana oli lausunnon antaminen Paras-hankkeen paikallisesta selvityksestä. Kolmisen tuntia väki jaksoi näkemyksiään kertoa, vaikka lopputulos taisi olla kaikilla tiedossa jo ennen kokousta. Näyttäähän se demokraattiselta, kun saa puhua.

Maineikkaan englantilaisen futismiehen Gary Linekerin sitaatti: "Jalkapallo on peli, jossa 22 miestä juoksee 90 minuuttia pallon perässä ja lopulta Saksa voittaa" on myös aasinsilta Mustasaaren valtuustokokoukseen. Mustasaaressa se vaan on niin, että 44 valtuutettua pitää tovin puheita ja sitten tehdään niin kuin Luther on tuumannut.

Mustasaaren valtuustossa asian käsittely oli hänestä oiva osoitus demokratiasta. Vastaavasti Luther piti epädemokraattisena Vaasan valtuuston käsittelyä, kun kukaan ei vastakkaista sanaa sanonut tai äänestyttänyt lausunnon sisällöstä. Taisi siinä vanha kunnon Neuvostoliittokin tulla mainittua vertailu mielessä.

Vaasalaisten päättäjien yksituumaisuus työssäkäyntialueen kokoisesta kunnasta on ollut prosessin alusta saakka ilmiselvä. Lausunto kuntarakenteista ja mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut yksittäisen kunnan kanssa oli perusteellisesti valmisteltu. Yhdessä kaikki poliittiset ryhmät tuulettivat Vähänkyrön valtuuston päätöstä aloittaa selvitystyö Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksesta. Ei kai yksimielisyys ole epädemokraattista?

Olen myös toisaalla törmännyt samaan kritiikkiin, jossa kerrotaan Vaasan valtuuston asioiden käsittelyn tapahtuvan vain nuijaa koputtelemalla, ilman keskustelua. Taannoin sama porukka harmitteli vaasalaisten eripuraisuutta, jossa poliittisten ryhmien määrä tekee asioiden käsittelystä hitaan ja kyvyttömän.

Kaupunginhallitus valmistelee asiat valtuustolle. Kuusi yhdeksästä puolueesta tai ryhmästä on edustettuna kaupunginhallituksessa.

Edellinen ja nykyinen kaupunginhallitus on erittäin keskusteleva, luova ja yhteistyökykykyinen. Poliittisten päättäjien roolia on haluttu jatkuvasti korostaa ja siksi on astuttu selkeämmin konsernijohtamisen suuntaan. Vastuun kantaminen päätöksistä tuottaa takuuvarmasti myös pyrkimyksen syventyä päätösten seurauksiin.

Monesti keskustelu kaupunginhallituksessa jatkuu siihen saakka kunnes valkoinen savu nousee piipusta - vähän niin kuin Paavin valinnassa. Erittäin harvoin on tarvetta äänestää, mitä nyt joskus Sportin tuesta tai alkoholistien asuttamisesta.

Onnistuminen Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitosneuvotteluissa aiheuttaa toivottavasti dominoilmiön-myös muut alueen kunnat aktivoituvat tekemään vastaavia selvityksiä ja liitoksia alkaa syntyä. Tämä jää nähtäväksi.

Vaasalaisten tehtävä on antaa vähäkyröläisille mahdollisuus kehittää omia alueitaan heidän tarpeistaan. Kuntaliitos antaisi myös mahdollisuuden kehittää ja jalostaa demokraattisia aluehallinnon malleja, joilla peruspalveluista päättäminen olisi edelleen mahdollisimman lähellä kuntalaisia.

Sipoon-malli alueiden yhdistämiseksi kuulostaa epädemokraattiselta, siksi toivoisikin mustasaarelaisten pystyvän näkemään kokonaisuuksia riittävän avarasti.

Mustasaaren valtuustossa taisi olla yksi ainut RKP:n puheenvuoro, jossa ounasteltiin Vaasan ja Vähänkyrön liitosneuvottelujen seurauksia. Siinä arveltiin, että yhteisen kuntarajan löytämiseksi haetaan apua Valtioneuvostolta - pelättiin, että Helsingby ja eteläinen Mustasaari ovat vaarassa.

Niinpä tietenkin, on täysin luonnollista tutkia myös karttaa ja katsoa miten toiminnallisuus tulevaisuudessa turvataan.

Yhteistyön verkkoja on turha rakennella, niissä verkoissa demokratia etääntyy päättäjiltä saati kuntalaisilta. Yhteiset kuntarajat tuottavat verorahat samaan kassaan, josta yhteistuumin voidaan palvelut tuottaa kuntalaisille myös kunnan reuna-alueille.