Pohjalainen perjantai 04.01.2008

PÖLYNIMURI SAI huutia joulunpyhinä. Jokin aika sitten tuli säästettyä ja ostettua edullinen ja ketterä pölynimuri. Joulusiivon aikaan se unohti imeä - se vain huusi ja kuumeni ja lopulta sammui. Piti viedä parvekkeelle jäähtymään. Sama juttu toistui kunnes jouluhihat paloivat ja kannoin mokoman lervakkeen romuroskiin.
Lahjaksi ei saa kuulemma ostaa mitään kodinkoneita tai keittiötarvikkeita. Tässä tapauksessa sain kotihengettäreltä anteeksi, kun hain ihka uuden pölynimurin ja kuittasin sillä menneen joulun lahjat.

POIKA ON löytänyt meille miniänaluksi kissa-allergisen neitokaisen. Meidän perheessä se tarkoittaa vierailujen yhteydessä yleensä evakkomatkaa Tuovilan mökille. Näinä juhlapyhinä se onnistui varsin hyvin, kun tuo ilmastonmuutos on vienyt meiltä lumet ja pakkaset. Syksyisissä tunnelmissa siirryttiin kissojen kanssa nuorikon tieltä hyvillä mielin mökin rauhaan polttelemaan märkiä puita.

Jouluaatto toki vietettiin vielä ihan perhepiirissä ja mökin pimeässä tunnelmassa. Taitaa olla toistakymmentä vuotta, kun on pelaillen vietetty lasten kanssa yhteistä laatuaikaa. Nyt jouluaattona saunomisen jälkeen pelattiin pitkälle yöhön.

Ratkottiin Iskelmä-tietäjää, pelattiin jotain kauhupeliä, jossa telkkarin kautta joku velho huuteli määräyksiään ja ohjasi pelin kulkua. Lopuksi yön pikkutunteina ratkottiin Monopolin herruutta. Kaikissa peleissä oli yhdistetty dvd ja perinteinen lautapeli. Yhdistelmä piti hyvin otteessaan.

KAUHUPELISSÄ SAMMUTETTIIN tunnelman luomiseksi sähkövalot ja peli pelattiin kynttilän valossa, paitsi talon emäntä, joka otti avukseen taskulampun ja taisi loppujen lopuksi pelata seisaaltaan ja kauhunsekaisin tuntein odotella velhoa kuvaruutuun. Piti osata heti sanoa: "Kyllä keitkiipper", ettei menettänyt aarteitaan. Pelin henkeen kuuluu kavereiden pelottelu. Kerran meidän naisväeltä menivät purkat kurkkuun, kun tuo pelottelu onnistui.

Turhempaakin ajankulua juhlapyhinä saattaa olla. Ei aina tarvitse olla niin turhantärkeä, joskus on hauskaa pitää hauskaa toisten kustannuksella, kun muistaa laittaa myös itsensä likoon. Isot herneet sieraimissa on vaikea hengittää ja pitää hauskaa. On mukava huomata, että jälkikasvulla riittää huumori ja yhteiselle ajalle tulee kuin vahingossa uutta syvyyttä. Tarvitsee vain läheiset ihmiset ympärillä, niin siitä syntyy laatuaikaa - vielä näin aikuisenakin.

MÖKIN ALKEELLISISSA olosuhteissa viihtyy ja mieli lepää. On paljon, kun on sähkö. Juomavesi tuodaan kaupungista, saunavesi tuli tänä jouluna taivaalta, muuten mökkilammesta. Saunassa ja takassa on poltettu jo lähes kaikki syksyllä tehdyt puut.
Vuosi vaihtuu näissä merkeissä ilman suurempia turhuuksia. Ilotulitteita ei juuri koskaan ole tarvittu. Katsellaan, jos naapurit niitä räiskivät, ja hyvällä säällä näkyy, kun kaupungissa turhuuksia sohlataan taivaalle.
Joku poika osti televisiossa uudeksi vuodeksi kissanpieruja paukuteltavaksi, meillä niitä riittää kolmen kissan verran ihan omasta takaa. Tosin vävykandi toi turhakkeita taivaalle ammuttavaksi, on ilmeisesti varoissaan.

HARRI MOISIO