Kaupunginhallituksen maanantainen äänestyspäätös HT Vaasan Sport Oy:n velkojen anteeksiannosta on joka suhteessa torso. Alkuperäinen, kokouksessa jaetut kaksi versiota sekä kahvitauon jälkeen jaettu ja lopulta päätetty versio ovat Sportin kannalta aivan yhtä piinallisia.
Kaupunginhallitus teki kaupunginvaltuustolle esityksen Sportin kuntayhtymälle olevan velan kuittaamiseksi lisämäärärahalla. Hävinnyt alkuperäinen esitys olisi tuonut sen 2006 budjettikäsittelyyn. Joka tapauksessa valtuusto palaa syksyllä tähän asiaan uudelleen. Samassa kokouksessa saattaa olla myös opetustoimen lisämäärärahatarve ja kouluavustajien kohtalo sekä mahdollisesti muita sosiaali- ja terveystoimen lisämäärärahatarpeita. Saattaa olla, että ihmisten perustarpeiden hoitoon hyvin asennoitunut valtuusto ei niin vain nielekään Sport Oy:lle annettavaa lisämäärärahaa.
Ainut oikea ratkaisu olisi ollut 63 466 euron velan jäädyttäminen pelikaudelle 2005/2006 - kuten Sportin edustajat kh:lle osoitetussa anomuksessa itse esittivät. Näin koko jupakka olisi rauhoittunut, ja Sport olisi näiltä osin päässyt aloittamaan kautensa rauhaisin mielin. Nyt tätä samaa juttua jauhetaan uudelleen syksyllä, kun pelikausi on jo meneillään ja kaiken pitäisi olla kunnossa!
Sportilla oli mielenkiintoisia ehdotuksia, joilla olisi kuitattu muitakin velkoja kaupungille, mm. lippuja peleihin ja työsuorituksia. Niiden jalostamiseen ei valmistelijoilla riittänyt mielenkiintoa, vaan 16 000 euron saatavat kuitattiin menetetyiksi. Tämäkin asia meni muiden mukana - asiat kun päätetään kh:ssa esittelystä. Eipä siellä luovuus ja ideointi enää kuki, vain puheenjohtajan mainostaman demokratian tuoma totuus jää voimaan.
Sportin pelaaminen ja menestyminen on tärkeä asia vaasalaisille ja lähialueelle, kuten muidenkin valtakunnantason urheilijoiden ja joukkueiden. Vaasan imagon kannalta he tai ne ovat tärkeitä, ja heidän taloudellinen tukemisensa kohtuudella on perusteltua.
Junioritoiminta ja muu harrastepohjainen urheilu on tärkeä osa liikuntaa, ja siksi niitä ei saa sotkea ammattimaiseen ja liikeyrityksinä toimiviin urheiluyhtiöihin. Oy-pohjaiset seurat pitää irrottaa harrastelijoitten tukijärjestelmistä ja liittää suoraan yritystoimintaa tukeviin järjestelmiin. Toivottavasti tämä näkökulma jää edes virkamiesten mieliin, vaikka kh sen viisaudessaan kumosikin.
Itse asiassa, jos valtuusto olisi isäntä talossa, se antaisi kh:lle epäluottamuslauseen ja erottaisi sen ja samalla antaisi ankaraa satikutia valmistelijoille ja asioiden valmistelukulttuurille.
Harri Moisio
Kaupunginvaltuutettu (vas.)
KH:n jäsen