Voittajan puolella on aina helppo olla. Se on vähä sama kun köyhänä voi todeta, että raha löytää aina rahan luokse.

Äänestyskäyttäytyminen kulkee samoja latuja. Gallupeissa, mediassa ja muualta tulleesta viestistä otetaan kiinni. Nousevaa voimaa ollaan mieluusti tukemassa, vaikka sen lupaukset olisivat kuin tyhjän tynnyrin kolinaa. On hienoa ratsastaa voittajan aalloilla.

Ihmisen käytös toimii lähes kaikkialla saman mallin mukaisesti. Henkilön tittelit, asema yhteisössä, varallisuus ja maine siivittävät usein nousevaa tähteä. Ympäristö luo kuvaa menestyvästä ja vaikutusvaltaisesta ihmisestä. Luontevasti ympärille hakeutuu tukijoukkoja, joskus jopa siipeilijöitä.

Maailmanhistoria on täynnä laskelmoivia ja omaa etuaan tavoittelevia kuuluisuuksia tai tavallisia paikallisvaltiaita. Osin se kuuluu menestystarinoitten rakenteeseen. Harva menestyy sillä, että on vain hyvä ja taitava.

Puolueet luovat ohjelmissaan kuvia tulevasta. Varmaan jokainen puolue on pettynyt, jos omat tavoitteet tai visiot eivät saa kannatusta.

Harva ihminen käy ohjelmia läpi ja pohtii valintojansa niiden pohjalta. Mututuntumalla sitä mennään ja toimitaan niin kuin kaveritkin. Kuka sitä nyt erilaisuudellaan haluaisi erottua porukasta.

Olet väärässä puolueessa. Siihen viestiin olen tottunut menneitten vuosien aikana. Olisit sitä taikka tätä jos vaihtaisit väriä. Niin, mutta mitä sitä periaatteillensa tekisi? Olen hamaan tappiin sitä mitä olen. Ellen kelpaa niin jään vain minäksi.

Kun on julkinen eläin, pääsee kokemaan inhimillisen elämän kirjavuuden. Välillä tulee hurjasti kehuja ja kannustusta, välillä haukutaan alimpaan tulipätsiin. Poliittisessa elämässä kaikkeen tähän pitää tottua ja kaikki tämä sietää. Henkilökohtaisuuksiin meneminen ja suoranaiset uhkailut eivät siihen kuitenkaan sovi.

Olen saanut henkilökohtaisen kriitikon joka aika ajoin, yön hiljaisina hetkinä päättää antaa palautetta. Alkuvuodesta hän lähestyi tekstiviestillä: "Moisio aate hukassa vasemmistolla pahasti, palaa työväen pariin sieltä kokoomuksen sisältä. Sinä kokoomuksen kuoripoika et ymmärrä missä mennään. Kirjoittaisit edes työväenlehdissä juttujasi etkä Pohjalaisessa, olet häpeäksi työläisille, saatanan lahtari". Syksystä hän koventaa viestin sanomaa. "Kokoomuksen oma pikkuhuora! Ota poskeen! Olet edelleen häpeäksi työväenliikkeelle saatanan lahtari"!

Viestit tässä osin siistittynä ja muiden nimet poistettuna.

Kun olen tietoisesti luopunut joistakin tittelipaikoista, sain lopullisen niitin. Rivivaltuutettu ja politiikan sammuva tähti ja viestintuoja rohkenee esiintyä voittajana.

Joulun alla tuli kolmas viesti: "Olet kolme kertaa yrittänyt eduskuntaan, ei tärpännyt. Vaimosi sai työpaikan, teit lehmänkaupat. Palvelus palveluksesta. Ehkä nyt poistut politiikasta tai tuhoan sinut lopullisesti".

Tilaisuuden tullen ihminen on ihmiselle susi! Vaimon ja tässä nimettömiksi jäävien vetäminen henkilökohtaiseen parjaukseen tekee siitä ala-arvoisen ja sietämättömän.

Joku vuosi sitten vastaava parjaus oli vaasalaiset.info sivustolla. Silloin julkinen anteeksipyyntö toiselta kirjoittajalta kuittasi asian. Uutta viestiä odotellessa.