<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Istuvien, jopa useampia kausia eduskunnassa olleiden kansanedustajien intaantuminen korjaamaan yhteiskunnan epäkohtia juuri näin eduskuntavaalien alla näyttää melko kornilta.

Useammilla heistä on ollut mahdollisuus tahollaan vaikuttaa työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden ja lapsiperheiden, yksinhuoltajien ja muiden noin 600 000 köyhyysrajan alapuolella elävän taloudellisen aseman parantamiseen. Nyt näistä asioista he kirjoittavat ja puhuvat kuin ne olisivat vasta, yllättäen ja tilaamatta tulleet yhteiskunnan kipeiksi ongelmiksi.

Merkittävin syy köyhyyteen on jo vuosikausia jatkunut joukkotyöttömyys ja erityisesti työttömyyden pitkäaikaistuminen ja kohdentuminen yksille ja samoille. Tällekin asialle olisi ollut aikaa ja mahdollisuuksia tehdä jotain useammalla edustajalla jo vuosia.

Köyhyysrajan alapuolella elää kaiken lisäksi melkoinen määrä työssäkäyviä, pääosin palvelu- ja hoitoaloilla työskenteleviä nuoria ja naisia - pätkätyöläisiä, joiden ansiot ja Kelan työttömyyskorvausten ja asumistuen sovittaminen toimeentulon turvaksi on lähes mahdoton yhtälö. Usein elämiseen on haettava tukea toimeentulotuesta tai vanhemmilta.

Köyhyysrajan alapuolella eläviä lapsiperheitä on niin merkittävästi, että kasvuolot saattavat jo varhaisessa vaiheessa luoda sellaista eriarvoisuutta, joka vaarantaa koko yhteiskunnan uudistumisen ja koulutusperustan. Haavoittavissa olosuhteissa, Suomessa köyhyysrajan alapuolella elää yli 100 000 lasta. Heidän mahdollisuutensa osallistua itsensä kehittämiseen, harrastamiseen, hyvinvoinnistaan huolehtimiseen on rajallista. Usein jopa peruskoulutus vaarantuu jo siksi, että lapsi tulee liian haavoittavista olosuhteista, syrjäytymistä tapahtuu jo lapsen syntyessä.

Kaiken tämän sallitaan tapahtua Suomessa, joka on nyt rikkaampi kuin koskaan. Rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen - rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvu kuvastaa menneiden vuosien politiikkaa. Optiomiljonäärien keräämät rikkaudet ovat kuvottava esimerkki yhteiskunnan arvoista. Yhteiskunnan henki huokuu "köyhät kyykkyyn" -ajattelua.

Yksi tapa köyhyyden poistamiseen on antaa työttömille töitä. Tekemätöntä työtä, joka ei vaadi ihmeempää koulutusta, on kaikkialla - kyse on vain siitä, että valtio ja kunnat yhteistoimin luovat työllistämiselle edellytykset. Lisäksi yritykset on saatava mukaan kantamaan vastuunsa yhteiskunnan työllistämistalkoista.

Toimeentulo palkkatyöllä pitää olla tavoite, jolla vastataan myös erilaisten tukijärjestelmien korjaamiseen. Työstä saatavan korvauksen tulee olla sellaisella tasolla, että sillä selviää arjestaan ja siihen voi sisältyä haaveita tulevasta.

Ihmisten perusturva tulisi yksinkertaistaa ja järjestää niin, että taloudellinen perusturva on saatavissa joustavasti yhdestä toimipisteestä. Onko kyseessä jonkinlainen sovellus kansalaispalkasta tai sosiaaliturvan järkeistäminen? Siihen voi liittyä verotukselliset ratkaisut, jolloin kaikkein pienituloisimmilta poistettaisiin verotus kokonaan. Lisäksi esimerkiksi lapsilisän tai vanhempien tuen ei pitäisi vähentää perustuloa, kuten nyt tapahtuu toimeentulotuessa.

Näiden ja vastaavien asioiden hoitoon tulee käyttää istuntokausi, vaalienedusaika on jo usein myöhäistä.

Harri Moisio, vas. Vaasa