torstai, 13. kesäkuu 2013

Puukkojen yö

Kun katseet eivät enää kohtaa eikä hyväntahtoinen puheensorina ympärillä soinnu, tietää aikansa koittaneen. Tovereiden pälyilevät katseet ja vaivautuneet puheenparret vahvistavat tunnetta.

On uusien voimien aika. Juuri kukaan ei ole kiinnostunut vanhojen voimien jaksamisesta tai kyvystä uudistua tai uudistaa.

Varmaan kaikissa poliittisissa puolueissa on sateentekijänsä, jotka pienissä piireissä katsovat ensin itselleen ja lähipiiriläisilleen sopivat mahtipaikat ja sen jälkeen kokoavat riittävän suuren joukon, jossa on myös katsottu ennalta sopivimmat edustajat. Näennäisesti demokraattisella ja avoimella valintaprosessilla tulevat valituksi juuri ne, jotka sateentekijöiden papereissa on jo piirretty.

Yllätyksiä ei tule. Sopivasti yksi varapuheenjohtajaehdokas luopuu ensimmäisestä varapuheenjohtajuudesta ja niin ensimmäiseksi ja toiseksi varanpuheenjohtajaksi tulevat juuri ne, jotka tilaa toisilleen antavat. Muille ei jää mahdollisuuksia, kun kolmas varapuheenjohtajakin sopivasti sopii sateentekijöiden pirtaan. Näin puoluejohto saa paikkansa Vasemmistoliiton puoluekokouksessa.

Joskus tovereiden katseesta on luettavissa häpeänsekaista noloutta, joku jopa ääneen pahoittelee tilannetta. Eihän sinussa mitään vikaa ole, et vain nyt sovi syntyneeseen tilanteeseen.

Viimeistään sunnuntaiaamuna oli selvää, ettei minusta tule puoluevaltuuston puheenjohtajaa. Meitä ei tarvittu piirien sopimuksen taakse, puoluehallitus ja puoluevaltuuston nimet olivat yön aikana löytäneet paikkansa. Puukkojen yö oli taas voimissaan.

Vallan ottaneiden piirien vauhtisokeus oli niin suuri, että he kahmivat itselleen kaiken mitä oli saatavissa. Kenellekään ei pälkähtänyt mieleen, että he synnyttävät aukon Vaasan vaalipiirin kohdalle. Puoluehallitukseen tuli joistakin piireistä jopa kaksi edustajaa.

Toki puoluehallituksen kokoonpano on ammatillisesti ja osaamiseltaan entistä monipuolisempi.

Puolue kirkasti kuvaansa valitsemalla puoluevaltuuston johtoon nuoren Hanna Sarkkisen Oulusta. En epäile hetkeäkään etteikö hän tehtävässään suoriudu. Yksi valintaa painottava seikka saattaa olla hänen ehdokkuutensa EU-vaaleissa.

Nuoria varteenotettavia kykyjä puolue tarvitsee ja minut on jo nähty. Ei tullut kansanedustajaa, vaikka puoluejohdon tuki oli ilmiselvä.

Kun valintaa ei aikanaan tullut, hiipui myös puoluejohdon kiinnostus aluettamme kohtaa. Olemme täällä nyt omillamme. Puoluekokousedustajien lievä suuttumus valinnoista saattaa jonkin verran vaikuttaa myös siihen ketkä tänne ovat tervetulleita.

Henkilövalintojen ongelma on aina siinä, että kun kumarrat yhtäälle, niin pyllistät toisaalle. Valintoihin vaikuttaneet kansanedustajat saattavat kiertää alueemme ohi entistä ahkerammin.

 

Puolueen puheenjohtajan valinta on kaikissa puolueissa liian merkityksellinen. Se millainen puolue ja se linja on, määrittyy liiaksi puheenjohtajien kautta. Arhinmäki on niittänyt mainetta ja Vasemmistoliiton mielipiteet kulkevat hänen kauttaan. Samalla kun kamppaillaan yksilökulttia vastaan, hehkutetaan yksilöä ja kierre on valmis.

Koskahan päästään tilanteeseen, että puolueiden asiakirjat ovat enemmän kuin niiden puheenjohtajat?

HARRI MOISIO

Kirjoittaja on vaasalainen nuorisokodin johtaja

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...