- Niillä on ollut 15 vuotta aikaa laittaa kunnallinen terveyspalvelu ajan tasalla, mutta huonommaksi vain menee, totesi yksityisen terveysaseman työterveyslääkäri kun hain apua keuhkoputken tulehdukseeni.

Terveyspalveluiden toimivuutta tulee mitattua siinä vaiheessa kun itse tai joku läheisistä apua tarvitsee. Yksi läheisistä lähestyi Aluetyöterveyttä varatakseen ajan jotta saisi avun samaiseen tautiin. Kehotettiin hakeutumaan omalle terveysasemalle tai kokeilemaan yskänlääkettä. Näillä opeilla tauti paheni ja johti tosi vaikeaan keuhkoputken tulehdukseen.
 
Ennen vanhaa kehotettiin asioimaan työterveydessä, koska se on kaupungille edullisempaa, nyt pääasiallinen viesti on siirtyä omalle terveysasemalle. Kysymys sieltä kuuluu: onko tauti työperäinen?  Jos hetken emmit, niin kerrotaan, että asia ei kuulu työterveyshuollon piiriin. Joskus herää kysymys, että mitähän siihen piiriin oikein kuuluu? Mistä sitä milloinkin tietään jonkun taudin olevan työperäistä?
 
Jos työskentelet pärskivien lasten kanssa, voiko flunssa tai keuhkoputken tulehdus tulla sieltä, vai tuleeko se kaupasta, puolisolta tai joltain muulta. Eikö ole aivan sama mistä se tulee?
 
Jos työkyky menee, niin se vaikuttaa työyhteisöihin ja jos tauti on hoitamaton, niin se leviää tarttuessaan yhä useammalle ja sitä suurempi vahinko aiheutuu sekä kaupungille, työyhteisölle että työntekijälle itselleen.   
 
En ymmärrä miten yksityinen työterveyslääkäri kykenee nappaamaan parikymmentä minuuttia tutkiakseen ja antaakseen selkeään sairauteen asianmukaiset reseptit ja meidän oman työterveys ei siihen kykene?  
 
Minä en häirinnyt työterveyttä, vaan yritin suoraan omalle terveysasemalle. Aamu kahdeksalta aloitin soittamisen omalle terveysasemalle – puhelin hälytti sen mitä se kerralla hälyttää ja katkaisee puhelun – uusi yritys ja linja varattuna, tätä hetki ja uusi hälytys vaan kukaan ei vastaa. Lopulta vastataan ja kerrotaan, että on juuri annettu päivän viimeinen vapaa aika, kello on puoli yhdeksän.
 
Kokeilin vielä testikäynnin pääterveysasemalle, siellä kerrottiin pitkästä jonosta. Totesin, että täytyy sitten sairastaa ja sain perääni pienen hymähdyksen. Se tästä systeemistä.
 
Taannoin korotettiin roimasti lääkärin palkkoja toivossa että raha toisi heitä. Niin ei käynyt. Lääkäreitä voi tulla vain yhteisöihin joissa on mielekäs ja ennakoitavissa oleva työaika ja riittävästi asiantuntevia kollegoja ympärillä.
 
Jonkinlainen kunnallinen terveystalo johon erityisesti lääkärinpalvelut on keskitetty, on kaiketi ainut mahdollisuus päästä tuon yksityisen lääkäritalon nopeuteen ja joustavuuteen. Neuvolat, ikäihmisten kontrollipalvelut ja muut matalan kynnyksen palvelut pitää samalla levittää eri puolelle kaupunkia helposti ihmisille saavutettaviksi.