keskiviikko 25.07.2007 Pohjalainen

HÄÄT TULOSSA - vaimon siskon poika menee naimisiin Vaasassa. Ja tietysti muualla asuva nato saapuu häitä valmistelemaan, kortteeripaikaksi siskokset sopivat kaupunkiasuntomme. Mökki pysyy meidän majapaikkana.
Kaupunkiasunto on vaan remonttia ja ankaraa siivousta vailla. Kolmen kissan temmellyskenttä, raavitut ja risaiset tapetit ja muut elämän jättämät jäljet pitää entrata. Asunnosta pitää tehdä natosopiva.

NYKYPÄIVÄNÄ IHMISILLÄ on hirmusti erilaisia allergioita. Jos jollekin on allerginen, niin usein on sitten myös kissoille. Näin myös tämä minun natoni. Asunto pitää putsata kaikesta kissoihin liittyvästä, pestä matot, vaihtaa verhot ja pyyhkiä pölyt, imuroida, pestä lattiat, kuskata kaikki ylimääräinen roina roskikseen - tehdä suursiivo.

Koomisinta, mitä kissan olen nähnyt tekevän, on tämä meidän nuorimmaisen neliraajaote tapettiseinästä. Musta kissa hyppää kohotapettiseen seinään ja jää siihen roikkumaan kaikilla neljällä tassullaan. Katsoo meitä ymmyrkäisillä silmillään ylpeänä tempustaan. Valuessaan seinää pitkin ote pitää vaan ei tapetti. Tämä ja monet muut raapimiset ovat jättäneet jälkensä ja tapetit on olohuoneeseen vaihdettava, jotta nato voi tulla kylään.

ITSE ASIASSA remonttia olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten, mutta tyypillisesti sitä tulee jätettyä asiat viime tippaan. Naton pikkusisko on ahkera ja huolehtii pääosin siivouksista, mutta tapiseeraaminen jää sitten minun huolekseni. Huomenna nato tulisi, joten tapettia laitettiin seinille yömyöhään ja hiukan hämärässä. Yö tuli nukuttua huonosti - painajaisia näkyi tapettitaljoista jotka irtoilivat seinästä, liisteristä jota oli sotkeentunut sinne tänne. Aamulla jännittyneenä piti katsoa työn tulosta - kaikki hyvin, sain jopa kehuja. Harvinaista herkkua näistä hommista.
Näin asunnostamme tuli natoyhteensopiva.

ENTÄS TÄMÄ toinen Nato ? Samanlaista suursiivoa on Suomessa tehty jo pitkään ja soviteltu ase- ja puolustusjärjestelmiä Nato-yhteensopiviksi. Suomi harrastaa samanlaista vieraskoreutta kuin tuli tuon omakohtaisen natoseikkailun aikana tehtyä.

Suomen kansan selkeä enemmistö on kaikissa kyselyissä ilmaissut selkeästi vastustavansa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. Tässä valossa kaikki toimet, joilla sotilasjärjestelmiä on kehitelty ja kehitellään Nato-yhteensopiviksi, on kovasti ristiriidassa kansan tahdon kanssa.

Vaalien alla Nato-kysymyksen ei haluttu olevan ajankohtainen. Vaalien jälkeen se taas sitä on. Usein vaikeat asiat ujutetaan vaivihkaa läpi - tehdään erilaisia toimia, jotka määrätietoisesti johtavat tiettyyn lopputulokseen. Mikään tässä maailmassa ei ole sattumasta niin riippuvainen etteikö taustalla olisi inhimillinen tahto. Tietoiset valinnat johtavat haluttuun suuntaan.

OLEELLINEN KYSYMYS on kenen tahto on kulkea kohti Natoa ja tehdä Suomesta Nato-sopiva? Kansan enemmistöllä ei sellaista tahtoa ole. Mutta kysytäänkö sitä kansalta ? Tuskin. Kansan vähemmistö on Naton kannalla. Kansan vähemmistöllä on valta määrätä ja johtaa meitä haluamaansa suuntaan. Poliittinen eliitti demareista kokoomukseen näyttää näin myös haluavan.

Pääministeri Vanhanen on julkituonut taktiikkansa - tavoitteista ei puhuta oikeilla nimillä - ollaan olevinaan ovelia ja vaietaan. Sitten huulet ymmyrkäisinä kerrotaan, että tämä on Suomelle paras ratkaisu ja itse asiassa meillä ei ole muita vaihtoehtoja.
Ei ollut minullakaan muuta vaihtoehtoa kuin ottaa nato vastaan - sopimus oli jo sitova!

Harri Moisio