Pohjalainen perjantai 23.04.2010

Vasemmistoliitto Vaasassa yritti Pohjalaisen Monitorilla palauttaa politiikka takaisin politiikkaan. Samalla kun muistamattomat ministerit ja kansanedustajat paljastuvat entistä muistamattomammiksi, unohtuvat monet poliittisesti tärkeät teemat yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Tietenkin korruptio, poliitikkojen ostaminen rahavallan pönkittämiseksi, on yhteiskunnallisesti tärkeä puheenaihe, kunhan siitä sitten puhuttaisiin.

Tiuran ja Merisalon puhelinkeskusteluja, loikkauspuheita, vaalikampanjoinnin tukemista ja monia muita sotkuja uutisoitiin koko pääsiäispyhät. Osoiteltiin sotkussa olevia henkilöitä, mutta varsinainen yhteiskunnallinen mätäpaise-korruptio-jäi keskusteluissa ulkoradalle. Aluetieteen professori Hannu Katajamäki esittää usein vastaavissa tilanteissa viisauden: kun osoitetaan kuuta, katsovat ihmiset sitä osoittavaa sormea ja kuu jää näkemättä.

Vasemmistoliiton poliittinen tavoiteohjelma oli avoimen tilaisuuden ruotimisen kohteena. On aika harvinaista, että poliittisen ohjelman sisältöjä pohditaan avoimessa kansalaisfoorumissa ja vielä erilaisten asiantuntijoiden voimin.

Puolivalmista ei pitäisi näyttää. Tämäkin viisaus sivuutettiin ja käsittelyn pohjana oli vielä luonnosvaiheessa oleva tavoitteisto. Tavoitteissa on paljon keskeneräisiä, puolivalmiita ajatuksia, jopa sellaisia joista omakin väki on kovin erimielisiä.

Politiikkaa voi toki tehdä monella tavalla. Lehden kuvaaja löysi yleisöstä vain Tupen Matin, vaikka oli siellä muitakin!

Vasemmiston perinteinen ongelma on ollut olla aina oikeassa. Viisauksissa ollaan oltu jopa jääräpäisiä jästipäitä ja samalla monia yhteiskunnallisia vaikutuspaikkoja ja mahdollisuuksia on menetetty. Puolivalmiiden ajatusten esittäminen on tietenkin uskaliasta. Silti niiden merkitys voi olla juuri ristiriitaisuudessaan oikeaan osunutta. Ne herättävät yhteiskunnallista keskustelua ja mahdollistavat ajatusten jalostumisen.

Pitäisi uskoa, että ei ole olemassa mitään ehdotonta totuutta, on olemassa vain monien totuuksien suma.

Viisaat ja toivotut toimenpiteet syntyvät vain vuorovaikutuksessa toisten ihmisten ja erityisesti eritavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Toki tämäkään ei estä ihmiskuntaa tekemästä vääriä, virheellisiä tai jopa vahingollisia ratkaisuja.

Yksi vääristä ja vahingollisista ratkaisuista olisi satsaaminen ydinvoimaan. Yhtä väärin voisi olla nykyisten päästöttömän energian lisäverotus. Pikemminkin pitäisi velvoittaa juuri nämä panostamaan uudistuvan energiateknologian kehittämiseen. Tuulivoima, hajautetun energiatuotannon mahdollisuudet, maalämmön ja aurinkoenergian hyödyntäminen ovat nyt tiedossa olevia kehittämiskohteita bioenergian lisäksi.

Turvekiista jatkuu. Onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei? Tutkijat ja asiantuntijat ovat juuri näitä kahta mieltä. Jos turpeen voisi lukea uudistuvaksi luonnonvaraksi, olisivat Suomen turvevarannot suuremmat kuin Pohjanmeren öljy. Näin keskustelussa todisti Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna.

Esille tuli ajatus, että EU olisi ratkaisemassa tämänkin asian puolestamme ja kieltämässä turpeen käytön. Linnan oivallinen kysymys kuului: "Miksi EU ei sitten ole kieltämässä Saksan ruskohiilen louhintaa?"

Niinpä niin, kysymys energiasta on tulevaisuuden yksi kohtalonkysymyksistä. Osaltaan turve vahvistaisi energialähteiden omavaraisuutta ja puun keräämisen rinnalla turvetuotanto saattaisi pelastaa työllisyyden myös syrjäisemmillä seuduilla ja olisi alueiden elinvoimaisuuden kannalta merkittävä. Mikä viisaus tähän löytyy, jää tulevien energiakeskustelujen varaan?

Vasemmistoliiton yrittäjyyttä koskevat näkökulmat olivat yrittäjien edustajille mieluisa yllätys. Vasemmistoliittoa on ehkä pidetty liiaksi yrittäjävastaisena, sekin taitaa mennä vanhan sosialismin vastaisen propagandan piikkiin.

Kyllä vasemmalla on aina ymmärretty yrittäjyyden merkitys. Suuryritysten tasapuolisesta voittojen jaosta toki ollaan edelleen kiinnostuneita.