Itsenäisyyspäivänä kättelyjen lomassa tuli perinteiset sodat käytyä - toki päivä eteni entisestä poiketen, kun ensimmäinen sota oli siirretty kahdesta viiteen. Siinä on kaksi tuntematonta sitten peräkkäin - molemmat onnistuvat osoittamaan sodan mielettömyyden ja monenmoista johtajuutta.

Lehto, Määttä ja Rahikainen saivat kovennettua kun olivat luvattomalla reissulla hankkineet keksilöitä ja marmelaatia. Lehto kun oli esimies ja siten suuremmassa vastuussa, niin velikullat ojensivat hänet keskelle seisomaan kun on ikään kuin päärosvo. Siinä sitten seisottiin lentokoneiden tulituksessa, eikä periksi annettu.

Vasabladet onnistui meikäläisestä tekemään myös päärosvon Vähänkyrön rakennustarkastajaa koskevassa jutussaan. Paikalliset Lehdot saivat myös huutia ja sormella osoittelua. Yhdessä todettiin, että nyt Lehdot saavat mennä sivuille ja nokkamiehenä minä saan mennä keskelle kun olen suurempi roisto.

Pohjalainen hiukan valotti asian oikeaa laitaa, vaikka suurin vahinko oli jo tapahtunut. Julkinen ristiinnaulinta oli tehty ja saatu aikaan tarina, että puoluepoliittisista syistä rakennustarkastajan virka pitää vakinaistaa. Tarve virkaan oli jatkunut jo kolme vuotta, lupaukset tehtävän jatkumiseen oli annettu, toimittiin vaan ihan toisin. Johtajat eivät seisseet sanojensa takana.

Hyvään johtajuuteen kuuluu yleensä avoimuus, työyhteisöstä huolehtiminen ja yhteisön kehittäminen yhteistyössä koko henkilöstön kanssa. Tehtäväänsä sitoutunut henkilöstö saadaan sillä, että osallistetaan työntekijät yhteisten tavoitteiden pohdintaan ja laadintaan.

Hyvissä työyhteisöissä henkilöstön sitoutuminen tehtäviinsä on suurta, ainoastaan palkkapäivinä harmitus käy korkealla. Sen työtyytyväisyysmittaukset osittavat kautta linjan.

Uuden valtuuston talousarviokokous oli sarjassaan myös kummallinen. En kahdeksaan vuoteen muista tilannetta, että kokous pitää keskeyttää, koska isot ryhmät haluavat sopia mitkä lisäykset toteutetaan. Uskalsin moittia puolen tunnin katkosta, kun me muut istuimme ihmetellen mistä neuvotella?

Moittimisesta suivaantunut demareitten ryhmyri todisti valtuustossa ryhmäjohtajien kokouksen sisältöä, jossa vasemmisto ei olisi paljastanut mitään esityksiään. Taisin olla ainut joka laveammin kertoi ajatuksia työllistämiseen liittyvän pajatoiminnan kehittämiseen - ehkä liian monella sanalla, koska alkoi jo kuulua tuhinaa, ettei täällä nyt mitään alustuksia tarvitse pitää! Kerro siinä sitten ajatuksiasi?

Ryhmäjohtajien kokouksessa vain kokoomus avasi omia tavoitteitaan, RKP pohdiskeli sosiaalipuolelle jotain, muut olivat kh-ok-linjalla, tai palaverit olivat vielä pitämättä. Ei keskustella ei, tämä taitaa olla nykyinen meininki? Peli avattiin vasta valtuustossa.

Valtuustoon on hankala ajatella oppositiopolitiikkaa. Se kun ei oikein kuulu kuntapolitiikkaan. Yhtä lailla sinne on vaikea hyväksyä enemmistöpolitiikkaakaan. Nyt osa päättäjistä voisi periaatteessa istua kotonaan sukkaa kutomassa tai pilkillä.

Hyvään johtajuuteen kaupungin johdossakin kuuluu avoimuus, oikeudenmukaisuus ja toinen toisensa kuuleminen. Yhteinen hyvä voi syntyä vain sillä, että kaikki sitoutetaan yhteisen tekemisen kautta ja ollaan sanojensa mittaisia.