Piti kirjoittaa jo paljon aikaisemmin vaalihuuman sävyttämä kirje tuleville päättäjille, mutta se jäi nyt kirjoitettavaksi tuntia ennen kun ennakkoäänet julkistetaan. Ajatuksena oli analysoida mennyttä valtuustokautta ja ennustaa tulevaa.

Oletettavasti näissäkin vaaleissa poliittinen ymmärrys jää vähälle. Tunnetusti poliittinen muisti on lyhyt, ja toisaalta ihmisten pintapuolinen perehtyminen tehtyihin päätöksiin takaa nykyisten valtapuolueiden vallan myös tulevassa valtuustossa. Pahimmillaan lasten, nuorten ja vanhusten asema heikkenee edelleen tulevina vuosina. Vasemmiston ja vihreiden kannatus ei vielä riitä kääntämään Vaasan valtarakenteita. Tai saattaa riittää, jos SDP on tässä muutoksessa mukana. Lisäksi muutoksen aikaansaaminen edellyttää myös muiden valtuuston pienempien ryhmien liittoutuminen tähän rintamaan.

Tuleva vaalitulos näyttää siltä, että Joakim Strand on näiden vaalien tähti ja pelastaa myös RKP:n aseman suurimpana puolueena tulevassa valtuustossa. Vastaavasti Kim Berg saattaa pelastaa SDP:n voiton näissä Vaasan valtuuston vaaleissa. Mia-Petra Kumpula-Natrin Eurooppa-kytky saattaa hiukan asemia heikentää, mutta vahvaa tulosta se ei tule todennäköisesti estämään. Heidän rinnallaan myös Marja Tolppasen paluu voi lopulta olla yksi tekijä SDP:n voitolle. Susanna Koski on sen sortin poliitikko, että hänelle riittää, että hänestä puhutaan ja aivan sama mitä puhutaan, hänellä on omat tukijansa. Marko Heinonen hakee paikkaansa tulevana kansanedustajana, tai ainakin yhtenä vahvana edustajuuden kilvoittelijana. Markon äänimäärä saattaa osaltaan pienentää kokoomuksen tappiota.

Perussuomalaisista on vaikea löytää Harri Leppälän ja Marja Tolppasen perillisiä. Toki Jukka Mäkynen on kannuksiaan lisännyt ja Mauri Ollilalla lienee oma kannattajakuntansa. Matti Vahtera on omalla toiminnallaan varmaan oman kannattajajoukkonsa taas haalinut kasaan, mutta muiden osalta löytyy vain paljon kysymysmerkkejä. Puhumatta sanaakaan valtuustossa tai ottamatta kantaa yksittäisiin ratkaisuihin omin ajatuksin, ei paljon luottamusta herätä. Kyse on tietenkin siitä onko sillä sitten edes väliä?

KD on Vaasassa yhtä kuin Heimo Hokkanen, muutama hyvä tyyppi rinnalla saattaa riittää pariin paikkaan, ellei valtakunnallinen tuki kanna pidemmälle. Keskusta on tavallaan kiusallisessa asemassa Vaasassa. Pääministeripuolueena he todennäköisesti kärsivät sen omassa vaalituloksessaan. Vähäkyröläisten äänten keskittäminen saattaa riittää kahteen paikkaan ja poliisi Anne Rintamäki selkeine maahanmuuttovastaisine puheineen voi vaikuttaa siihen kolmanteen.

Vihreiden nousu on todennäköisesti selkein. Parhaimmillaan se riittää viiteen paikkaan, mutta todennäköisesti suhdelukulaskenta pitää paikat neljässä. Vihreiden naisrintama pitää ja todennäköisesti he saavat Juha Tuomikosken rinnalleen.

Omaa, Vasemmiston tulosta on ehkä vaikein arvioida. Kauempaa näkee yleensä paremmin, tai niin ainakin kuvittelee. Henkilökohtainen suurehko äänimäärä on perustunut kansanedustajakampanjoihin – nyt kun niiden aika on ohi, niin se näkyy omassa tuloksessa ja sillä saattaa olla vaikutusta Vasemmiston myönteiseen tulokseen muilta osin. Vasemmiston pelastus voi olla innokkaat ja kyvykkäät naisehdokkaat ja muutamat työläistaustaiset miehet. Ennakkoäänien lukujen pohjalta ja prosentteja pyöritellessä tuloksen pitäisi selkeästi riittää neljään paikkaan ja viides paikka on noin kahdensadan äänen päästä.

Kaikki tämä on spekulaatioita – joiltain osin toivon olevani oikeassa, ja joidenkin toisten asioiden vuoksi toivoisin olevani väärässä. Omalle ryhmällä toivon tietenkin mitä parhainta tulosta.    

Harri Moisio

9.4.2017 klo 19:34