Vaali-iltana tappiolta maistuvan tuloksen avauduttua toimittaja soitteli kommentteja. Pessimistisen purkauksen jälkeen hän tivasi jotain positiivista. Vaikean ajatuskiemuran jälkeen jotain sain soperrettua, hyvä niin.

Vasemmiston tappio Vaasassa ja siellä sun täällä masensi toki mieltä. Onneksi kotona asuu nainen, joka vaatii näkemään jotain positiivista myös synkissä asioissa.

Paappana ja hoitajana touhaaminen antaa uusia näkökulmia. Joskus maailmaa on hyvä tarkkailla puolenmetrin perspektiivistä. Sen saa kun kumartuu ja katsoo lapsen silmin. Silloin on muuten huomattavan lähellä ruohonjuuritasoa.

Tätä kirjoittelen nukkuvan pienokaisen vieressä ja hänen tuhinansa antaa kyllä positiivista sykettä.

Ennen vaaleja olin luvannut osallistua omaishoitajien alueelliseen tilaisuuteen. Nyt ongelmaksi meinasi tulla lapsen hoitovuoro. Tilaisuus alkoi yhdeltä ja se on päiväunten aikaa. Vaunuja kaupungilla lykkiessäni tuskailin ja toivoin lapsukaisen nukahtavan ennen tilaisuuden alkua. Loistava lapsukainen sulki silmänsä minuutin yli yhden.

Samalla tuli havaittua, että opistotalo ei ole kovinkaan esteetön. Jostain takaovien kautta kuljettiin ja ahtaaseen hissiin vaunujen kanssa ahtauduttiin. Onneksi olen jonkin verran laihtunut ja henkeä sisään vetäen selvittiin kolmanteen kerrokseen. Auditorion peränurkasta löytyi paikka, jossa lapsen oli hyvä unensa nukkua.

Alustukset ja paneelikeskustelu soljui, ja reilun tunnin keskustelun jälkeen heräilevä lapsi liikehti ja ihmetteli missä sitä ollaan. Mehutetra mukaan ja yhdessä istuttiin lopputilaisuus yleisön edessä lapsen kanssa. Välillä paappa puhui mikrofoniin, välillä joku muu ja poika kuunteli rauhassa sylissä.

Tilaisuuden jälkeen lapsukainen sai ihastelevia kehuja rauhallisuudestaan. Eräs mummo totesi, että on hienoa kohdata pieni lapsi heidän tilaisuudessaan, aivan kuin enkeli olisi laskeutunut saliin.

Hyvä, että tilaisuus oli vaalien jälkeen, jotta asioista ja ongelmista voitiin keskustella ilman turhaa poliittista värinää.

Omaishoitajien palkkion korotukseen löytyy laaja poliittinen ymmärrys, samoin omaishoitajien muiden etujen parantamiseen.

Vastaavia avoimia ja suoria keskustelutilaisuuksia tarvitaan myös muiden erityisryhmien kanssa.

Suora vaikuttaminen on avain myös uuteen kansalaisvaikuttamiseen, joka toivottavasti lisää aitoa kiinnostusta ja ymmärrystä politiikkaan.

Oman porukan vaalityö oli myös uutta ja avointa. Löydettiin paljon positiivista energiaa ja uusia toimintamalleja ja ajatuksia. Ihmisten heikko kiinnostus politiikkaan on varmaan kaikkien poliittisten puolueiden huoli. Ainut keino taitaa olla avoimuus ja kuten punkkarit aikoinaan: täytyy kaivautua ulos kellareista ja kertoa asiat juuri niin kuin ne ovat!

Poliittinen kulttuuri on muuttunut, vaikka politiikan kiemurat jatkuvat. Monet asiat ovat edelleen monimutkaisia ja usein totuus on jotain muuta kuin asioista irrotettu osio. Vaalikeskustelu oli pikemminkin näillä osioilla nokittelua kuin kokonaisuuksien ymmärtämistä.

Todellisuuden vastaanottaminen valituille valtuutetuille saattaa olla yksi kauhistuksen kanahäkki?