Pohjalainen sunnuntai 20.12.2009

Lotta pois, oli kirjoitettu pöytäkalenteriini. Se tarkoitti, että meidän psykologimme jää äitiyslomalle nyt pari viikkoa ennen joulua. Ilman silmälaseja se omalla suttuisella käsialallani näyttää, että "Loma - pois" - viestinä kalenterini täyttäjille aikeistani hakeutua lomalle. Siitä sitten loma-anomusta täyttämään sähköisesti netissä ja kertyneet lomapäivät saivat käyttöä.

Vaimolta sitten kysymään, että "miksi mun jo nyt piti jäädä lomalle? Oliko meillä jotain suunnitelmia jo näin varhain ennen joulua?" Sitä kun on oppinut kuuliaisesti rajallista aikaansa jakamaan. Ihme oli sitten yhteinen, kun ei ajankohdalle selkoa saatu. Asia selvisi vasta kun kaivoin silmälasit esiin - teet ja ämmät olivat menneet sekaisin. Niin Lotta järjesti äitiyslomallaan myös minulle varhennetun joululoman ja se on ihan hyvä juttu se.

Valtuuston talousarviokokous oli juuri ennen lomajaksoa. Tämä oli valtuustourani viides talousarviokokous. Jotenkin niistä kaikista on jäänyt melko ahdistava ja työläs maku suuhun. Ymmärrän hyvin niitä valtuutettuja jotka innolla tehtäväänsä kansan valittuina lähtevät ja pettyvät valtuustotyöskentelyyn. Poliittisten ryhmien valmistelu ja sallittujen muutosten määrittely tapahtuu pienessä piirissä ja siihen tuskin rivivaltuutetulla on sanomista.

Edellisen valtuustokauden viimeinen talousarvio oli kohdallani ainut, joka kyettiin rakentamaan niin, että kaikki silloiset poliittiset ryhmät olivat osaltaan mukana valmistelussa, ja melkoisen sulassa sovussa alijäämäinen budjetti saatiin kasattua. Oli opittu luottamaan yhteiseen tekemiseen.

Tämän vuoden talousarviota valmisteltiin monella taholla ja monella eri tasolla. Normaali hallintokuntien virkamiesjohdon ja kaupungin johtoryhmän ja talousviraston yhteispeli toimi entiseen malliin. Rinnalla olivat enemmän tulevaisuuteen tähtäävät luottamusmiesjohtoiset talouden tasapainottamistyöryhmät, joita varsinainen tasapainottamistoimikunta ohjasi.

Melkeinpä kaikki poliittiset puolueet olivat näissä työryhmissä edustettuina, ei toki kaikkien ryhmien vetäjät. Se näkyi valtuuston työskentelyssä. Ainakin vihreiden nokkamies muistutti, että on vertailukuntia joissa talousarvio hyväksytään nuijan kopautuksella. Se kaiketi opiksi ja ojennukseksi - ei ole mitään syytä järjestää kahdentoista tunnin tositeeveetä jossa viiskytyks päättäjää painelee vihreetä ja punasta nappia.

Talouden haltuunotto on aina kivuliasta. Nyt kootut mahdolliset säästökohteet saivat vähitellen tappolista-nimen ja lähentelivät reaktiossaan niitä kolmen prosentin juustohöylämurhalistoja, joilla oli tarkoitus mitata ja osoittaa ääritoimet johon talouden kurjistaminen vie. Kipukohdat saatiin ehdottomasti selville.

Kaikesta tekemisestä ja ajattelusta pitäisi pitää live-lähetystä yllä, jotta logiikka selviäisi. Itsensä tuntee tyhmäksi kun asiat irrotetaan yhteyksistään ja vaaditaan perustetta tähän tai tuohon lillukanvarpuun. Eihän millekään yksittäiselle säästölle ole sinällään oikeutta - joitain valintoja vaan pitää tehdä.

Suurimmat puolueet osoittivat taas kerran mahtinsa ja saivat ainoat muutokset talousarvioon - aivan asialliset lisäykset, mutta yhtä lailla nekin ovat olleet koko syksyn tiedossa olevia puutteita.

Lisäykset saivat valtuuston tuen ja pienen osoituksen meille muille, että isot tätä palettia kuitenkin hallitsee.

"Ei näköjään nuorison asiat paljo vaasassa hetkauta vai ehdottiko väärä kaveri parannusta?" Näin oli kirjoitettu vaasalaiset.infon lyhytviesteissä. Kertoo viestiä ihmisten ihmetyksestä. Miksi muutaman tuhannen lisäystä ei voitu hyväksyä Suvilahden nuorisotilan aukiolopäivien lisäämiseen? Kukaan kun ei kiistä tämänkin ennaltaehkäisevän toiminnan tarpeellisuutta.

Kuinkahan pitkän loman sitä tästä kaikesta oikein tarviikaan?