Pohjalaisen mielipidekirjoituksessa 19.3 Janne Kemppainen, rakennustyöläisten aluetoimitsija, oli löytänyt herkullisen virheen yhdestä vaalikoneen vastauksestani. Jotkut kirjoittavat virheistä kohteliaasti sähköpostilla varmistaen mokan mokaksi, jotkut näemmä äityvät kirjoittamaan mokat julki. Tähän on tietenkin julkisena eläimenä jo tottunut.

 

Kemppainen kaivoi todellisen emämokan – kysymys Natosta, joka varmaan kaikille minut tuntevalle on päivän selvä, oli yhdessä koneessa vetäisty juuri väärään päähän. Perustelut jotka silti olin kirjoittanut, liittyen Suomen armeijaan olivat suurin piirtein samat, kuin Kemppaisella. Tosin olen palvelusaikaa valmis lyhentämään. Tästä Nato-kysymyksestä olemme Jannen kanssa ilmeisesti samaa mieltä.

 

Muiden vastausten osalta ei tällaista mokaa ole, toki Kemppaisen tulkinta oli vedetty äärirajoilleen ja monia asioita toisiinsa sotkien hän niitä kommentoi.

 

Viimeistään Japanin tapahtumat ovat avanneet monen silmät ydinvoiman vaarallisuudesta. Japanissa maanjäristys ja tsunami saivat yhteisvaikutuksen joka hajotti ja räjäytti ydinvoimalan yksiköitä. Vasemmistoliitto on puheenjohtajansa suulla tuonut esille, että jo annettujen ydinvoimalupien toteuttaminen pitää ottaa uudelleen harkintaan. Tässä ei ole mitään epäselvää.

 

Uusiutuvan energiatuotannon mahdollisuudet, tehdyt toimenpiteet teollisuudessa ja alueellisesti tärkeiden biopolttolaitosten ja muiden innovaatioiden kirjo on sellainen jota kehittämällä päästää oikeaan suuntaan, ilman ydinvoimaa.

 

Kysymys ”ulkomaalaisen työväestön houkuttelemiseksi maahan” on jo sinällään hyökkäävä ja osoitteleva. Olen melko vakuuttunut, että rajat sulkemalla ja omaa kansallista erinomaisuuttamme ja omavaraisuuttamme korostamalla, olemme aikaa myöten pulassa.

 

Maahanmuutto on tietenkin moniulotteinen kysymys, siitä olen moneen kertaan saanut keskustella erilaisissa tilaisuuksissa tai yksittäisten kansalaisten kanssa. Hädän ymmärrän, toivoisin, että muutkin ymmärtäisivät myös kansainvälisen ja inhimillisen vastuumme.

 

Harmaan talouden nujertamisessa olemme kyllä Kemppaisen kanssa varmasti samaa mieltä. Sen kitkeminen tarkoittaa vastuun ja valvonnan lisäämistä – kun kunta ostaa palveluja tulee sen myös valvoa, että palkka maksetaan suomalaisen työsopimuksen mukaisesti ja muut velvoitteet sen myötä hoidetaan.  Erityisesti rakennuskohteissa tämä on ongelma ja vaatii korjauksia, ehkä ns. käännetty arvonlisä vähentää harmaan talouden ja työvoiman käyttöä.

 

Kerjäläisasia nyt vaan on sellainen, että sitä ei kielloilla kitketä tai korjata vaikka se kuinka ottaa päähän. Itä-Euroopan maissa mustalaiset ovat usein syrjitty kansanosa – syrjäytyminen ja köyhyys johtaa rikollisuuteen ja ne asiat pitää tietenkin ratkoa kyseisissä maissa ja kun ovat EU:n jäsenmaita niin myös EU:n toimesta asia on ratkaistava.

 

Näin käy kun ihmisryhmiä luokitellaan hyväksytyiksi ja hylätyiksi. Meidän pitää antaa mahdollisuus kaikille ihmisille elää mahdollisimman rikasta ja hyvinvoivaa elämää, sillä me autamme parhaiten myös itseämme. Kakussa kyllä riittää jakamista kun sen jakaa oikein.

(Kirjoitettu 21.3 - osa vastauksena julkistettu Pohjalaisessa 29.3)