keskiviikko, 18. huhtikuu 2012

Kuntakartan ääriviivoja

Ajelin kasitietä Turkuun ja tutkailin ajateltuja kuntarajoja, jotka ulottuisivat Vaasasta tai Vöyriltä aina Kristiinankaupungin rajamaille saakka.

Maantieteellisesti rannikkokunta tuntuu mahdottomalta hallita ja vaarana on syrjäisempien seutujen palveluiden rapautuminen entisestään.

Uutta vettä toi myllyyn Mustasaaren lausunto, jossa selvitystä halutaan tehdä koko Pohjanmaan maakunnan alueella Luodosta Kristiinankaupunkiin. Taktisesti vastaus on viisas, jos haluaa pitkittää tai monimutkaistaa järkevien kuntarakenteiden syntyä. Mustasaari saa keskustelun suunnan muuttumaan varsinaisesta asiasta eli Vaasan seudun yhteisen kuntarakenteen luomisesta aivan jonnekin muualle.

Pohjanmaan maakunnan kattava kuntarakenne-esitys oli jo aiemmin esillä ja se ammuttiin alas mahdottomana. Kielipoliittisesti tavoitteena kaiketi oli luoda vahva, enemmistöltään ruotsinkielinen suurkunta. Siihen ei näillä kielipoliittisilla eväillä voi suostua.

Tahollaan Vaasan ruotsinkieliset naapurikunnat ovat ilmaisseet - Maalahti etunenässä - olevansa huolissaan ruotsinkielen enemmistöaseman häviämisestä kuntaliitoksissa. Kielestä on tehty suurin ongelma, joka estää järkevien kuntakokonaisuuksien synnyn. Luulisi, että kuntien palvelurakenteet ja vaikuttamismahdollisuudet olisivat suurempi huolen aihe.

Kuntaselvityksiä on tehty Paras-hankkeen aikana ja nyt Vaasa-Vähäkyrö liitosneuvotteluiden yhteydessä. Ilman rajayhteyttä olevan kuntaliitoksen toteutumisen historiallinen hetki on lähestymässä, ja se saadaan toivottavasti saatettua loppuun ja uuden alkuun.

Iilahti-Sundberg selvitystyö Paras-hankkeen aikana oli jo lähtökohdiltaan torso, vaikka monet siinä kootut tiedot ja arviot ovat arvokkaita tulevia selvityksiä varten. Torsoksi selvitys jäi syystä, että Laihia vetäytyi varsinaisen selvityksen ulkopuolelle, ja muutenkin liikuttiin maakuntarajojen sisäpuolella. Kokonaisvaltainen alueellinen näkökulma oli vajaa, eikä aitoa työssäkäynti- ja asioimisaluetta päästy aidosti kohtaamaan. Tämä koski myös muita alueita kuin vain Vaasan seutua.

Maakunta- ja kuntarajat on syytä ylittää, jos halutaan luoda toimivia kuntakokonaisuuksia. Aito työssäkäynti- ja asioimisalue on määriteltävissä, ja samalla voivat toteutua myös järkevän kokoiset ja maantieteellisesti hallittavat kuntakokonaisuudet.

Kielellisten oikeuksien ja alueellisen päätöksenteon ja vastuunkannon täytyy kuulua myös uusiin rakenteisiin.

Suupohjan alueella olisi luontevaa katsoa rannikolta sisämaahan päin ja avata keskusteluyhteys maakuntarajan toiselle puolelle. Luontevia yhteistyökumppaneita Kristiinankaupungille, Närpiölle ja Kaskisille löytyy Teuvalta, Kauhajoelta ja osasta Kurikkaa, Isojokea ja Karijokea unohtamatta.

Vaasan seudun luonteva kunta löytyy Vaasan, Mustasaaren, Vähänkyrön, Laihian, Maalahden, Korsnäsin alueelta ja Isokyrö tai osa siitä. Kurikan Sarvijoki ja Vöyri tai osa siitä istuu tähän kokonaisuuteen. Luontevinta on liittää yhteen kokonaiset kunnat, jos vain mahdollista. Silti kuntien osaliitostenkin pitää olla yhtenä mahdollisuutena.

Selvityksiä ja tosiasioita on koottu riittämiin, nyt vain puuttuu kuntapäättäjien rohkeus ryhtyä toimiin.

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...