maanantai, 31. lokakuu 2011

Kulttuurijunalle tilaus

Jälkikasvun kanssa on tullut kierrettyä ympäri Vaasaa loppukesän ja syksyn aikana. Useimmiten matkamme kulki Hietalahden Villan kautta rantareittiä joko kohti Suvilahtea tai kaupunkia. Rantoja pitkin kulkiessa korostuu se hieno periaate, että kaikilla kaupunkilaisilla säilyy oikeus arvokkaaseen merenrantaan. Niitä ei pitäisi sulkea missään kohtaa kaupunkia rakennettaessa.

Monia kehittämisen ja ehostamisen paikkoja näillä retkillä on virinnyt. Yksi hienoimmista on visio kulttuurijunasta. Sitä mielikuvaa olen vahvistanut ja sieluni silmin kuvia eteeni rakentanut. Varta vasten olen jopa reittini nukkuvan pienokaisen kustannuksella valinnut poukkoilevien polkujen kautta ja tutkinut mahdollisuuksia.

Minun kulttuurijunani lähtisi kirjaston takaa, jossa olisi pääasema. Sieltä radan varresta löytyy sopiva asemalaituri, rakennukset on myyty ja voisivat muuntautua palvelemaan tätä vaihtoehtoa. Kirjasto tarjoaa ensimmäisen kulttuurikohteen, mahdollisesti tulevaisuudessa jopa kulttuurikeskuksen.

Kulttuurijunan, vanhan ajan lättähatun, reitti kulkisi kohti satamaa. Se mitä junan sisälmys voisi olla, jääköön oikeiden kulttuuri-ihmisten luovuuden varaan, kunhan tila ja näyttämö saadaan avattua ja mielikuvitukselle annetaan sijaa.

Pohjanmaan museo ympäristöineen antaa seuraavan pysäkin mahdollisuuden. Åbo Akademi voi tarjota oman osuutensa vaihtoehtoihin, vaikka rannan myllyrakennusta hyödyntäen. Häiritsevät siilot vaan pitäisi saada maan tasalle. Täältä saattaisi avautua myös kävelysilta kohti Vaasan yliopistoa ja sillankupeeseen ajateltua musiikkitaloa.

Seuraava pysäkki on Kuntsin museo, oheisanteina ympäröivä puisto ja sisäsataman palvelut. Unohtamatta Strampenin mahdollisuuksia kehittää omaa tarjontaansa myös tästä näkökulmasta. Eikä Tikanojallekaan ole kohtuuton matka.

Korkeakulttuuriosuus loppuisi tähän, ellei jatkoreitille luovuus synnytä jotain uutta.

Merenrantamaisemat antavat katsomisen arvoisia näkymiä ja voivat olla arvo sinällään. Seuraava pysäkki on ehdottomasta Hietasaaren portilla. Kyse pitää olla myös Hietasaaren kehittämisestä. Voisiko paikasta kehittää uimarannan lisäksi perheiden retkipaikan, jossa olisi kesäisin erilaista ohjelmaa, esiintymislavat ja rakenteet kesäteatteria varten?

Wasalandia, Tropiclandia ja Vaskiluodon kainalo on seuraava pysäkki. Alueelle on ajateltu myös tanssilavaa ja aikuisten kohtaamispaikkaa. Kesällä hotellin ympärillä on erilaisia urheilukulttuuri tapahtumia, joihin voisi kulkea myös kulttuurijunalla.

Reitti satamaan saakka voi antaa mahdollisuuksia myös lähiliikenteen kehittämiseen ihmisille, jotka asustavat Vaskiluodon perukoilla ja lähellä radanvartta. Rokkitapahtumat näyttävät tällä erää näivettyvän, mutta eihän tulevaisuutta aina tiedä, vaikka junakyydillä festareillekin kuljettaisiin.

Yhteys Ruotsiin ja Uumajaan on varmaankin yksi tulevaisuuden ratkaiseva kehityssuunta.

Uumaja on tuleva maailman kulttuuripääkaupunki ja se on myös Vaasalle suuri mahdollisuus, joka pitäisi ymmärtää hyödyntää. Parhaimmillaan meidän junamme voisi kulkea Uumajaan saakka, vaikka linja-autolla höystettynä.

Siinä sitä uudelle kulttuurihallinnolle pohdittavaa näin alkupaloina.

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...