Pohjalainen sunnuntai 17.01.2010

Perulainen 7-vuotias poika pelaa mielellään jalkapalloa. Hän asuu Liman slummissa El Salvadorin kehitysohjelman alueella. "Sinun avullasi hän saa mahdollisuuden mm. koulunkäyntiin, terveyteen ja turvalliseen kasvuun. Lisäksi autat kummilapsesi koko yhteisöä pitkäjänteisessä työssä kohti pysyvää muutosta."

Näin toteaa Suomen World Vision, jolla on Perussa yhdeksän avustuskohdetta-tuo kyseinen slummi yksi niistä.

Kuva seitsenvuotiaasta nappisilmästä ja niin olimme myytyjä. Joulun alla kaikkinainen krääsä ja turhakkeiden paljous panee väistämättä ajattelemaan jotain aitoa, jotain sellaista jolla voit oikeasti auttaa. Pienellä taloudellisella panoksella voit tarjota jollekulle aitoja mahdollisuuksia selvitä elämän karikoissa. Poika ei synnyinsijojaan ole voinut valita.

Velimies oli täyttämässä viisikymmentä vuoden taitteessa. Vaivihkaa häneltä tuli udeltua lahjaideoita kun kielitieteilijän ja humanistin tavaramarkkinoita ei oikein tunne. Niinpä hän antoi oivan vihjeen. Mitä jos ostaisitte vaikka lehmän, vuohen tai muutaman kanan. Kaivokin voisi olla paikallaan ja näytti myynnissä olevan myös Rauha.

Kepan nettisivuilta moiset tuotteet löytyvät, vieläpä melko edullisesti ainakin, jos vertaa vaikka taulutelkkariin tai ipod-soittimeen. Xboxin hinnalla saisi melkoisen kanalauman ja muutaman vuohen ja varmaan aidon Rauhankin voisi saada turvattua ihan pienelle osalle maailmaa. Synttäri-ideasta tuo meidän kummilapsemmekin sai alkunsa.

Maahanmuuttajista ja pakolaisista on käyty paljon keskustelua, varsinkin maahanmuuttajien yhteiskunnallinen tuki puhuttaa. Tukea on verrattu alkusuomalaisten saamiin tukiin ja niin on saatu köyhä köyhän kimppuun riitelemään olemattomista.

Ihminen tarvitsee elääkseen tietyn perustoimeentulon, joka on laskettavissa. Halutaanko sitä maksaa, on toinen asia. Ei ihmisen synnyinmaa eikä ihmisen väri sitä näillä leveysasteilla miksikään muuta.

Tietenkin maailman ihmisvirtaan kuuluu väärinkäyttäjiä, petollisia ja kavalia ihmisiä, joilla on rikollinen tausta. Se ei tee kaikista maahanmuuttajista tai pakolaisista rikollisia tai oman onnensa itsekkäitä onkijoita. Maailmassa on aidosti ihmisiä jotka ovat hätää kärsimässä ja joutuvat henkensä edestä pakenemaan. Usein kyse on koko perheen, suvun tai heimon tulevaisuudesta. Perhekäsite kun vaihtelee eri kulttuureissa.

Harvemmin osataan ajatella mistä erilaiset ulkomaalaisnimiset suomalaiset ja maamme teollisuuspohatat ovat tulleet. Tuskin ainakaan Pohjanmaalta. Sanotaan, että kaikkien punatukkaisten sukujuuret löytyvät Skotlannista. Tietenkin Venäjä ja Ruotsi ovat aikanaan kansalaisia tänne tuottaneet monien muiden maiden muassa. Tuliko sieltä riistäjiä vai riistettäviä, sen historia osaa kertoa.

Rauhan saaminen maailman kaikkiin kolkkiin on tietenkin ensimmäinen tae, että hallitsematonta kansojenvaellusta ei tapahdu.

Lapsien tukeminen lukutaidon ja koulutuksen hankkimisessa on satsausta tulevaisuuteen, kansalaisten itsenäisyyteen ja omatoimisuuteen ihan kaikkialla, missä vapaat ihmiset vain elävät. Mahdollisuus tulla taloudellisesti toimeen siellä missä on syntynyt ja kasvaa osaksi meitä muita samoin oikeuksin ja mahdollisuuksin.

Maailma on historiansa vanki. Suurimpien kehittyneiden valtioiden on ryhdyttävä maksamaan velkaansa alikehittyneille valtioille ja alueille. Niin jenkkilä kuin euro-maat ovat rikkauksiaan synnyttäneet osaksi kehitysmaiden rikkauksia nyhtäen.

Velka on maksettava. Kiina ehätti sen ilmastokokouksen lausunnossaan jo ilmoille loihtimaan. Rikkaiden teollisuusmaiden osuutta vaativat suuremmaksi juuri tuohon menneeseen nautintaoikeuteen vedoten ja toteamalla, että ne eivät voi olla kehittymättömien maiden kehityspaineiden esteenä.

Siinä sitä historiallista velkaa maksettavaksi ja korjattavaksi.