Pohjalainen 06.03.2008

KAUPUNGINJOHTAJAN ESIINTULOA otsikoitiin taannoin kissankorkuisin kirjaimin, "Lumio nostaa kissat pöydälle". Ensimmäinen ajatus pyrähti mieleen, että hän korkeassa virka-asemassaan puhaltaa pelin poikki kissatalon ympärillä vellovalta huhumyllyltä ja sanoo, ettei taloa myydä eikä kissoja häädetä tai päästetä manan majoille.
Mutta hänen esiintulonsa koskikin vain tavanomaista Paras-hanketta, ja kissat oli nostettu mustasaarelaisia varten pöydälle, kun eivät oikein muuten niitä näe.
Kun seinilläkin on korvat, aidosti luulin, että kissatalosta saattaa olla kyse. Vakava supsutus on hallintotalon kokoushuoneissa käynyt ennen ja jälkeen kokouksia ja kissatalon pelastajia on ilmaantunut näin vaalivuonna vähän sieltä sun täältä.

KUNNALLISNEUVOKSEN KOKOAMA musketöörijoukko Athos, Porthos, Aramis - Rauhala, Siltanen, Katajamäki - marssi esiin puolustamaan kissataloa lehdessä oikein kuvien kera.
Jostain syystä D'Artagan on tästä operaatiosta jätetty sivuun, vaikka tämä neljäs roolihahmo kuuluu tarinassa oleellisesti kolmikon rinnalle. Varsinkin kun kyse on kissoista ja kissatalon toiminnan tukemisesta, en hetkeäkään epäile pukea tuota roolihahmon viittaa ylleni.

VAALIVUONNA POLITIIKKA on kylmää laskelmointia. Aivan sama mitä kolme vuotta on tullut puuhattua kunhan vaalivuonna ollaan asialla.
Ei tarvitse olla kummoinenkaan politiikan matemaatikko, kun ryhtyy laskemaan Katajamäen jättämää aukkoa vaasalaisessa kunnalliselämässä, eikä yksistään asiallista aukkoa, vaan niitä kodittomia "kissoja" jotka jäävät heitteille.
Siihen kun lisää vielä Siltastenkin empivät tuumailut ehdokkuudestaan, kodittomia ääniä on melkoisesti ohjattavana oikeaan laariin. Kunnallisneuvos osaa laskea. Siksi kissat ovat tärkeitä tänä vuonna, seuraavat kolme on sitten taas ihan eri juttu.

KISSATALO ON ensi kerran tullut tutuksi reilut kymmenen vuotta sitten, kun tyttären piti saada toinen kissa. Niinpä sieltä haettiin Nipa Nasun kaveriksi. Myöhemmin Napu ja Napero muuttivat meille kun lapsi niin halusi.
Viime jouluna samainen tytär sitten äitinsä ja mummonsa kanssa haki kissatalolta jauhonokan, jolle turkulaistunut veljeni antoi nimeksi Nasse. Siitä tuli isälle ja äidille iltojen ratto, on muutakin hoidettavaa kuin toisensa.
Asiallisesti ottaen kissatalo on nykyisellään kovin epäkäytännöllinen ja ahdas tehtäväänsä. Paras hanke voisi olla kokonaan uusien tilojen löytäminen ja kunnostaminen vuokralaiselle. Tulisi suunnitella ja toteuttaa se käyttäjän kanssa yhdessä sellaiseen paikkaan, jossa se saa kehittyä ja olla rauhassa hamaan tappiin saakka.
Toivoisi musketöörikumppaneiden lähtevän tälle retkelle, ettei tarvitse tulla donkihoteiksi ja taistella tuulimyllyjä vastaan. Sitä paitsi sama logiikka pätee siihen toiseenkin paras-hankkeeseen.

PALOSAAREN RANNAN ja yliopiston ympäristön kaavoitus ja tuleva rakentaminen saattaa muotoutua sellaiseksi, että kissatalo nyt vaan ei mitenkään mahdu niihin raameihin ja epävarmuus jatkuu. Kaavaprosessi toki kestää aikansa ja samalla myös kissatalo rapistuu. Se saa olla paikallaan ja odottaa mitä kaava tuo tullessaan. Joku saattaa jopa toivoa, että yhdistys ajautuu konkurssiin ja lopettaa toimintansa.

Niin kävi Welmulle ja Klubi-25 alueen kaava etenee ja rokki lakkaa raikaamasta siinä korttelissa aikanaan. Kukaan ei kapinoi mitään kun ei tiedä mitä pitää kapinoida, kunnes on myöhäistä. Mistähän rokkitouhulle löytyy kelpo tiernapojat takkuamaan elävän musiikin soittotalon puolesta?

HARRI MOISIO