Eilen illalla oli Team-Vaasan ensimmäinen paneelikeskustelu Pohjalaisessa, aiheena opiskelijat. Tehtäväksi oli annettu laatia päivän ruokailu 6,33 eurolla - oppilaitoksen ruokalasta ostettu ateria on tästä vähennetty. Oman ruokailumenuni laadin viikon (5 päivää) summalla. Ruokalista on tuossa aiemmin esitetty. Pohjalainen kirjoitti asiasta osaltani näin:

"
Vasemmistoliiton Harri Moisio kehottaa opiskelijoita täyttämään vatsansa aina kun mahdollista oppilaitoksen ruokalassa.

- Aamulla kaurapuuroa ja illalla saattaisi maistua nakkimunakas, vähän paprikaa ja juustoa joukkoon, salaattia ja kurkkua lautasen reunalle, kunnon ruisleipä, levitteet, leikkeet ja jogurtti päälle. Sitten ennen nukkumaanmenoa rauhoittavaa teetä, hyvä kirja tai hyvää seuraa ja nukkumaan, Moisio listaa."

Kaikki keskustelijat olivat vakaasti sitä mieltä opintotuki on aivan liian pieni ja itse olen sitä mieltä, että lainaperusteinen tuki korjattava tavalla tai toisella, jopa mietittävä kansalaisten perustulon rakentamista missä tämä ja monet muut tukiperusteet yhdenmukaistettaisiin. Lehti kirjoittaa mm. näin:

"Harri Moisio oli katsonut netistä, että opiskelijan toimeentuloa arvioitaessa opintolaina otetaan lukuun ja saadaan tulokseksi 760 euroa kuukaudessa.
- Tulevatko ihmiset todella tällä toimeen. Rahaa tarvitaan muuhunkin kuin ruokaan."
Ehkä asia tuli hieman laveammin sanottua, mutta olkoon.


Keskustelua käytiin myös kunkin panelistin omista kokemuksista, opintojen pituudesta ja rahoituksesta. Vakavahenkisen keskustelun halusin keventää kertomalla myös omasta kokemuksestani, vaikka kotona siitä varmaan saankin kuulla:

"Harri Moisio, (vas.): Opiskelunsa voi rahoittaa myös niin, että menee vanhempana opiskelemaan ja hankkii sellaisen vaimon, joka on töissä. Mä tein niin."

Ei siitä kummenpaa sanomista sitten tullut. Aamulla vaan vaimon lähtiessä töihin, kuului eteisestä: "Vaimo lähtee töihin nyt!" - ilmeisesti huumori on tallella, luulisin.