Kuntarakenteita voidaan lähestyä monesta näkökulmasta. Vaasanseudun tulevaisuuden kannalta ainut elinvoimainen ratkaisu on koko työssäkäyntialueen kokoinen kunta. Kuten viimeaikaiset keskustelut ovat osoittaneet, niin kieli ei tee yhteenliittymisestä kuin näennäisen ongelman. Työssäkäyntialueen kattavan kunnan rakentumista estävät vain ja ainoastaan valtapoliittiset kysymykset. Niissäkin jäljet johtavat RKP:n poliittiseen leiriin.

Palveluiden turvaaminen omalla äidinkielellä ja mahdollisimman lähellä on itsestään selvä. Kunnanosahallinnon kehittäminen laajentuneessa kunnassa on myös ehdoton lähtökohta. Laihia, Vähäkyrö, Mustasaaren eri keskukset, Maalahti ja yhtälailla nykyisen Vaasan kaupunginosien asukkaat tarvitsevat  omat demokraattiset hallintaelimensä.

Kuntarakenteilla voi harrastella ajatusleikkejä. Vaasasta löytyisi väestöpohjaltaan yhtä merkittäviä alueita kuin nykyiset lähikunnat. Miltä kuulostaisi, jos kuntarakenteista olisi keskustelemassa myös ainakin Palosaaren, Gerbyn, Ristinummen, Huutoniemen ja vaikka Kotirannan kunnan edustajat kaupunkikeskuksen lisäksi?

Palosaaren kunta olisi opetuksen keskus yliopistoineen, Gerby hyötyisi pendelöinnistä kun suurin osa sen väestöstä kävisi tienaamassa veroeurot muista kunnista. Ristinummi olisi kehittyvä alue, jonka alueella toimii mm. lentokenttä sekä laajenevat teollisuusalueet Runsorissa. Huutoniemi edustaisi vakaata teollisuuskuntaa, jossa ABB olisi suurin työnantaja. Kotiranta on myös kehittyvä alue, jonne sijoittuu laajenevat kauppakeskukset ja erikoisliikkeet.

Kaupunkikeskus huolehtii oman kunnan ja lähialueiden kulttuuripalveluista, museotoiminnasta ja oppilaitosten ylläpidosta. Voi olla, että vain Siwat olisivat elinvoimaisia lähikauppoja kun suuret kauppakeskukset hakeutuvat naapurikuntiin?  Keskustasta löytyy teollisuutta (Wärtsilä, Sähkö) ja virastoja, mutta väki käy töissä lähikunnista ja vie verorahat mennessään. Toki keskustasta pääsee – ainakin toistaiseksi - laivalla Ruotsiin.  

Neuvottelijoiden poliittinen kirjo saattaisi olla laveampi. Saattaisi olla, että ainakin Ristinummen ja ehkä Huutoniemen kunnanvaltuustossa olisi Vasemmistoliiton edustus sellainen, että sieltä mahtuisi edustaja neuvottelupöytiin.

Leikki leikkinä, mutta kuntahassuttelu kyllä paljastaa myös nykyisen ongelman. Meitä ympäröi hyvin toimeentuleva Mustasaari, joka elää Vaasan siivellä. Koko seudun kehitys edellyttää, että veroeurot kulkevat yhteen kassaan. Se on ainut keino, joilla ihmiset voivat elää edelleen maaseudulla, saada siellä oleelliset peruspalvelut ja seudullinen Vaasan kaupunki voi edelleen kehittää myös järkevää aluesuunnittelua, kaavoitusta, rakentamista ja jopa ylläpitää erilaisia ”sirkushuveja” kuntalaisille.

(julkaistu myös Vaasalaisia.info kolumnisivulla)