torstai 15.10.2009


Harri Moisio (vas.) on Vaasan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Maanantainen valtuuston kokous oli tunnelmaltaan kuin itsenäisen Suomen alkutaipaleet, veli veljestä vihollista etsi. Jos olisi voinut lynkata, olisi se kaiketi tapahtunut siinä ja nyt! Tulipahan sitä toteemipaalun naulatuksi joka tapauksessa.

Tiedän olevani yksi syyllinen vakanssipaketin jäädyttämiseen ja valikoituun vakanssien avaamiseen jo alkuvuodesta. Silloin synkät ennusteet luettiin ensimmäisen kerran. Talousarvio oli valmiiksi reilut 3M? alijäämäinen. Ellei vakansseja olisi jäädytetty, tilanne olisi todennäköisesti muutaman miljoonan huonompi.

Vakanssien avaamista on pihdattu taloudellista tilannetta peilaten. Vain välttämättömimmät vakanssit on avattu täytettäväksi. Paljon tekeviä käsiä on jäänyt pois, sitä ei kiistä kukaan. Näillä toimilla on kuitenkin ratkaistu vuoden 2009 talous. Mitä pienemmäksi alijäämä jää, sitä paremmin voidaan vastata vuoden 2010 haasteisiin. Etäämmälle, tuleviin vuosiin on melkeinpä mahdoton nähdä-ennusteet ilman maailmantalouden positiivista muutosta ovat paljon nykyistä kylmemmät.

Valtuustossa nyt pöydälle jääneet 32 vakanssia jakautuvat eri hallintokuntien alueille, toki suurin osa niistä kuuluu sosiaali- ja terveysvirastolle. Kaupunginhallitus vahvisti päätöksellään, että kyseiset vakanssit ovat mukana 2010 budjetissa. Niiden pitää olla myös annetuissa kehyksissä, koska kehykset yleensä määräytyvät edellisen vuoden budjetista, pakollisesta lisäbudjetoinnista sekä tietystä tasokorotuksesta.

Maanantaisen valtuustokeskustelun aikana tämäkin virkapaketin osa sai uusia epävarmuustekijöitä, joihin pitää saada varmuus. Kaupunginjohtaja omalla esiintymisellään toki vakuutti, että nämä 32 vakanssia ovat mukana valtuustolle annettavassa kaupunginhallituksen budjettiesityksessä, eivätkä siten häviä minnekään.

Koti- ja laitoshoidon osalta nyt pöydällä olevassa paketissa on 15 vakanssia. Samaan aikaan loppuu kahden yksikön toiminta ja niistä vapautuu ainakin 37 vakanssia uudelleen sijoitettavaksi. Ihmiset, jotka nyt ovat noilla vakansseilla, ovat tienneet reilun vuoden, että heidän yksikkönsä lakkaavat olemasta. Samoin toimintaa johtavat johtajat.

Päällimmäiseksi nousi nyt se miten näitä työntekijöitä on kohdeltu. Tekeviä käsiä puuttuu kaikkialta, sen tiedän ja sitä valtuuston pöntöistä toinen toisensa perään todistaa. Tietämisestä tai tietämättömyydestä ei ole kyse. Kyse on siitä ihmetyksestä mitä näille ihmisille on tarjottu ja miten on ajateltu nämä 37 vakanssia sijoittaa. Millaisiin hoitoyhteisöihin, keiden tueksi nämä vanhat, olemassa olevat vakanssit (myös työntekijät) siirretään?

Tätä on aina asian esille tullessa myös kaupunginhallituksessa tivattu ja asia on ohitettu mitä moninaisimmilla selityksillä ja lupauksilla asian myöhemmällä selittämisellä. Nyt vain tuli valtuustosalissa selittelylle loppu. Ilman tarkkaa selvitystä tästä ei selvitä.

Vaikka ihmiset näistä yksiköistä tai muista kaupungin vanhushuollon yksiköistä hakeutuvat näihin uusiin kilpailutuksessa voittaneisiin dementiayksiköihin, eivät heidän vakanssinsa mihinkään häviä. Jokainen vakanssi on vähintään 30000 euron arvoinen, riippuen koulutuksesta, tarkoittaa että kyse on reilun miljoonan euron henkilöstöresurssista. Näiden vakanssien täytyy olla välittömästi koti- ja laitoshoidon käytössä, viimeistään 1.1.2010. Osa vakansseista saattaa vapautua aiemmin, koska ulkoistetut dementiayksiköt ovat aloittamassa jo tänä syksynä.

Harri Moisio