Pohjalainen torstai 27.08.2009

JOULUA ODOTELLESSA on hyvä muistella mennyttä kesää ja erilaisia heräteostoksia. Vaikka olen aina pitänyt itseäni fiksuna ja harkitsevana, löydän itseni tämän tästä erheen tieltä. Jotenkin jotkut turhakkeet tahtovat jäädä käsiin.

Taidan olla aika helposti huijattavissa erilaisten uutuuksien loputtomassa hetteikössä.

ERILAISIA MARKKINOITA välttelen melkein tietoisesti. Siellä niitä turhuuksien turhakkeita on yleensä eniten tarjolla. Ja halvalla. Köpingin markkinoilla tuli käydyksi, kun jotain oikein tarvittiin. Piti saada liimaa rouvan kenkärahjoihin, kun nokasta lerpattivat.

Markkinoilta löytyi huipputehokasta teollisuusliimaa, joka tarrasi heti kiinni kun leikatut pinnat yhdistettiin. Ja pysyi. Sitä sitten tuubi ja mökille liimailemaan. Ohjeet luettiin tarkasti ja saksilla leikattiin liimapullon nokka poikki. Vain muutama tippa ja kengät nokat saatiin hyvin kiinni ja korjattua.

Seuraavana päivänä rouvan kengänkärjet irvistivät uudelleen. Lisää liimaa ja uusi yritys. Samalla piti saksilla leikata jotain narua poikki, vaan niinpä kävi, että sakset olivat jumissa. Liimaa oli pulloa leikatessa jäänyt saksiin ja terät olivat jämähtäneet yhteen.

Pari päivää ja liimaus saksista antoi itsestään periksi ja kengän nokat lerpattavat edelleen. Todettiin, että liima liimaa ilmeisesti vain kumia. Se siitä edullisesta teholiimasta.

IISALMEN TORILLA markkinamies sai myytyä halvalla hirvipillit autoon. Pillin korkea ääni pysäyttää metsän eläimet tienvieriin ja matka maantiellä on turvallisempaa. Esitteet puhuivat asian puolesta ja melkein asiaan uskonkin.

Koomista vaan oli heti maanantaina aamusta, kun pilli vinkuen ajettiin lentokentän ohi. Pellolta loikki paikallinen peura kohti tietä, loikki nokan edestä tien yli ja vähän korvia heilutellen jatkoi tyynesti matkaansa. Hiukan usko pillin voimaan alkoi horjua.

MÖKILLE ON emäntä vinkunut polkupyöriä kaikki nämä mökkivuodet. Taitettavat pyörät löysin paikallisesta huonekaluliikkeestä, taas tosi edullisesti. Viikonlopun pyöräretki suunnitteluun ja kokoamaan pyörät kasaan. Muuten hyvin mutta koeajossa toisesta katkesivat ketjut saman tien.

Aamulla pakkasin rikkoutuneen pyörän autoon ajatuksella, että vaihdan sen ehjään liikkeessä. Eihän se niin käy sanoo kauppias. Maahantuoja on luvannut alkuviikosta toimittaa uudet ketjut. Mites meidän viikonlopun pyöräretki, kysyn. Eihän me kaikkia asiakkaiden toiveita voi toteuttaa, sanotaan.

Ei mene jakeluun ja ehdotan, että vaihdetaan rikkoutunut näytepyörään. Ei sekään käy. Sitten olen jo valmis reklamaatioon ja kaupan purkuun ja lähden pois. Vasta sillä sekunnilla neuvottelut johdon kanssa toivat poikkeusluvan ja sain käytetyn näytepyörän uuden, mutta rikkoutuneen tilalle.

Pakarat kipeänä tätä sitten pyöräretkellä ihmeteltiin. Kuinkahan korkeaksi kynnys kyseiseen liikkeeseen kasvoi? On tullut melkeinpä kaikki kotikalusteet sieltä vuosien saatossa haettua. Saattoihan se olla vaan huono päivä!

VAASAN KAUPUNKI se vasta kova poika on ostelemaan. Matkahuollon rakennus ostetaan 450 000 eurolla, jotta se voidaan laittaa maan tasalle uuden ostosparatiisin alta.

Näillä talousnäkymillä ostoskeskuksen rakentuminen saattaa hyvinkin viivästyä vuosia. Viiden vuoden päästä vuokralaisen pitäisi rakennus poistaa ilmaiseksi. Lisäksi Matkahuolto saa ihka uudet tilat maasillan alta.

Aina ei järki voita, ei edes joka kerta.