Sotaa ei voiteta sotimalla, vihaa ei torjuta vihalla, turvallisuutta ei lisätä muureja pystyttämällä tai siirtymällä poliisivaltion vartiointijärjestelmiin. Ihmisten yksityisyyden valvonta, liikkumisen seuranta ja kanssakäymisten kirjaamiset eivät myöskään lisää ihmisten turvallisuutta. Kuka meistä haluaa elää ”isoveljen” valvonnassa?

Järkyttävät tapahtumat Turussa ovat johtaneet järkyttäviin puheisiin ja ihmisten luokitteluihin ja arvottamiseen. Ihmisistä jotkut ovat arvokkaampia kuin toiset, erityisesti näiden toisten mielestä. Vihamielinen asenne johtaa helposti myös tekoihin, ja niin vihan kierre on valmis.

Terroristijärjestöt toteuttavat karmeita tekojaan suurimmissa kaupungeissa tai tilaisuuksissa missä on mahdollisimman paljon ihmisiä. Pommit, väkijoukkoon ajaminen, puukoilla tai muilla aseilla silmittömästi heiluminen ovat osa heidän keinovalikoimaansa. Kaikella tällä halutaan luoda pelon ilmapiiriä ajatuksella, että se synnyttää ihmisten keskuudessa vihan ilmapiiriä.

Osittain maailmalla tehdyt terroriteot näyttävät kopioituvan yksittäisten epätoivoisten ihmisten väkivallantekoina. Ihmisjoukkoon autollaan ajanut oli jäänyt ilman tarvitsemiaan mielenterveyspalveluja, puukolla satunnaisen kansalaisen tappanut nuori ei välttämättä osaa selittää tekoaan. Näissä ei ole kyse terrorismista, mutta ne ovat yhtä huolestuttavia ja pahoja tekoja.

Jotain maailmassa on todella pahoin pielessä, että ihmiset ovat valmiita tuhoamaan ja tappamaan toisiaan. Vihan ilmapiiri, puheet joissa pakolaiset ollaan valmiit työntämään takaisin mereen tai tarjoamalla nappia otsaan, ovat luomassa vihalle maaperää, jossa kinttuihin ammutut leikkikuulat muuttuvat koviksi.

Tunnistan epätoivoisen ajatuksen, jossa päätöstä odottavat pakolaiset suljetaan laitoksiin tai haikaillaan sopivan saaren perään.

Lastensuojelussa karkailevien, itseään tuhoavien ja huumeisiin koukkuun jääneiden nuorten kohdalla puhutaan samankaltaisista toimenpiteistä. Joiltain osin laki jopa sallii määräaikaisen sijoittamisen suljettuihin yksikköihin, mutta harvemmin puhtaat pakkotoimet johtavat toivottuun tulokseen. Muutoksen tilanteeseen turvaa vain nuoren oma tahto ja sitä tahtoa voi jalostaa luotettava aikuinen – rakentava ihmissuhde, avoin ja rehellinen suhde on kaiken avain.

Suomen lainsäädäntö ja pakolaisten vastaanottoon liittyvät prosessit nakertavat pohjaa pakolaisten luottamukselliselta vastaanottamiselta. Välittömästi maahantulon jälkeen pitää kaikille tarjota mahdollisuus aktiviteetteihin; työhön, opiskeluun ja harrastuksiin. Kielen oppiminen tapahtuu helpoiten yhdessä tekemisen kautta.

Suomalaisten nuorten syrjäytyminen on pitkä prosessi, johon meidän pitää kyetä tarttumaan lapsen varhaisesta kasvusta alkaen perheitä tukien. Maahan tulleiden pakolaisten pikasyrjäyttäminen on korjattavissa rakentavilla toimilla, joissa annetaan mahdollisuus asettua yhteiskuntaamme.

Maailmalla olleiden tapahtumien ja myös Turun väkivallan seurauksena ihmiset ryhtyivät torjumaan pelkoa, vihaa ja toistensa luokittelua kokoontumalla yhteen ja hakemalla yhteisöllistä voimaa toisistaan. Se tuntuu oikealta tavalta suhtautua mielettömyyksiin, ainut turva meillä on oikeastaan vain toisissamme. Mikäli ihmisten välinen kunnioitus ja ihmisarvo hävitetään jää jäljelle vain tuho ja välinpitämättömyys.

HARRI MOISIO
Vaasalainen nuorisokodin johtaja