Testasin tuossa vastaamiani vaalikoneita, taas kerran. Pitää aika ajoin testata onko edes itsensä kanssa samaa mieltä - samalla huomaa ns. virheprosentin suuruuden. Itsensä kanssa pitäisi saada 100%:sti sama tulos, mutta koneet on laadittu niin herkiksi, että itsensä kanssa on samaa mieltä noin 90%:n tarkkuudella - joskus yli joskus ali. Silti mielipiteet ei oleellisesti tietenkään ole muuttuneet, joku painotus tai kohdat jokseenkin eri mieltä/jokseenkin samaa mieltä ovat vaihtaneet paikkaansa. Riippuu vähä mielialasta kumpi puoli kulloinkin tulee ekasti mieleen.

Nuorten vaalikoneessa (Valtikka) tapahtui joku kumma muutos - aiempi testitulos oli 94 %:sti kanssani samaa mieltä ja eilen tehty testi olikin enää 89,5%:sti kanssani samoilla linjoilla. Homo-ja lesboparien adoptiomahdollisuus oli "hypännyt" hyväksyvästä kieltäväksi, vaikka kommentissa toteankin, että "katselen elämää lastenkotimaailmasta - uskon ja tiedän, että hyvä kasvattaja ei tunne sukupuolirajaa, siksi en näe esteitä homo- ja lesboparien lapsen adoptoinnille." Vaalikoneen ylläpitäjä ei ainakaan vielä tänään ole suostunut muuttamaan tai korjaamaan kyseistä kohtaa. Olenpahan nyt sitten kokonaan pois Valtikan vaalikoneesta ja sen vertailusta. Omilta sivuiltani toki löytyy antamani vastaukset, jotka muilta osin ovat edelleen omia mielipiteitäni. (Valtikan vaalikoneen vastaus saatiin korjattua, kiitos ylläpidon! Ja olen jälleen 94%:sti itseni kanssa samaa mieltä!)

Uskonnonvapautta koskevassa vaalikoneessa kaikki osumat osuvat edelleen oikein kohdalleen - kymmenessä kysymyksessä olen edelleen samaan mieltä itseni kanssa.
Kansalaisjärjetöjen vaalikonessa vastaukseni saivat testissä 97%:n tuloksen, eli olin melkein kaikessa edelleen itseni kanssa samaa mieltä.

MTV:n vaalikoneen vastauksissa olin 88,7%:sti itseni kanssa samaa mieltä, Talouselämän vaalikoneessa 87,2%:sti ja YLE:n vaalikoneessa 91%:sti olin edelleen itseni kanssa samaa mieltä. Lohdullista, että kaikissa koneissa olin toki selvä ykkönen, joten voin todennäköisesti äänestää surutta itseäni. Lisäksi Vasemmistoliitto, Vihreät olivat ne puolueet, jotka tässä järjestyksessä olivat puolueina lähimpänä, sitten SKP ja SDP jne. Kokoomus pysyi kaikissa koneissa kauimpana joidenkin pienryhmien kera.

Muutama kone on vielä vastaamatta ja osa avaamatta, mutta 10% saattaa olla se oikea virhemarginaali joiden rajoissa sitä ehdokasta voi huvinkin hakea, jos koneelta vastausta odottaa. Silloin kyllä kannattaa lukea myös ehdokkaan kirjalliset perusteet, koska sieltä saa kuitenkin lisätieto kunkin ajattelusta. 
Kyllä tämä tästä vaaleiksi muuttuu.