Pohjalainen keskiviikko 30.09.2009

KIRVEELLE TULI töitä, kun syysmyrsky katkaisi Arvolan tilalla koivupuun keskeltä poikki. Puu jäi vaarallisesti osittain pystyyn ja nojasi ympäröiviin puihin vain ohuesti enää rungossaan kiinni. Sahalla ja kirveellä sain nysvättyä kielekkeen poikki ja romautettua loppurungon turvallisesti maahan. Kirveen kannattaminen ja hakkaaminen otti voimille, vaikka koko kesän on hommia tehty.
Paikkoja kolotti. Se oli kaiketi syysflunssan ensioire.

Niin siinä sitten kävi, että flunssaa vastaan on saanut taistella – töistä ei voisi olla pois kun on isoja asioita meneillään ja luottamustehtävät ovat talouden tasapainottamisen kanssa vaiheessa, pitäisi pään ja ajatusten toimia joka käänteessä.

BURANAN VOIMALLA kamppailua tuli käytyä. Juuri ja juuri velvoitteistani selvisin.
Jo flunssan paremmalla puolella etsiskelin mökin pöydältä buranalaatikkoa korjatakseni sen talteen. Edellisenä yönä houreissani olin tablettia pöydältä hamuillut ja suuhuni napsinut. Vaimo oli buranat jo hyvissä ajoin hyllyyn laittanut ja pöydällä oli vain kissojen matolääkkeet. Keskustelun jälkeen kävi ilmi, että viimeisen tabletin olin ottanut kissojen laatikosta. Pitäisiköhän kääntyä eläinlääkärin puoleen vai tyytyä vaimon lausuntoon: «Kyllä se ihan hyvää tekee sullekin«.

SYKSY ON monella tapaa synkkää aikaa. Luonto nukahtaa odottamaan seuraavaa kevättä. Kevään kylvöt korjataan talteen ja jäädään odottamaan talven pakkasia. Ilmeisesti kuoleva luonto saa kaikki pöpöt ja bakteerit liikkeelle ja siksi vilustuillaan ja kuumeillaan tavallista enemmän.

Syksyyn ajoittuvat myös uutiset epidemioista - taas on aivokalvon tulehdusta liikkeellä. Koulujen alku kokoaa nuoret yhteen ja taudit lähtevät liikkeelle. Armeijan kasarmit ja päiväkotien ryhmät kuljettavat nopeasti syksyn pöpöaaltoa ja tautiaalto on hygieniakampanjoista huolimatta jokavuotinen.

Kesästä saakka on kansakuntaa varoiteltu sikainfluenssasta. Rokotuksia on vähitellen tarjolla ja lääkefirmat käärivät kymmenien miljoonien voitot ihmisten hädällä. Väheksymättä rokotusten merkitystä ja tarjoamista oikeille kohderyhmille, mietityttää näiden eläinflunssien säännönmukainen syntyminen.

PERINTEISTEN MYYRÄKUUMEEN, jänisruton rinnalle on syntynyt lintuinfluenssa ja nyt sikaflunssa. Vielä on paljon eläimiä joiden nimiä voidaan tuleviin epidemioihin liittää. Hevosflunssa on kyllä varattu, koska se myllersi vuosisadan alun Englannissa. Maiden nimiä ei varmaan ole hyvä käyttää - Kiina olisi ilmeisesti lähdemaana jo ajat sitten tullut käytetyksi.

Kiinan ja nyt Meksikon rinnalle pitää liittää maat joissa ihmiset, siat ja lintukarja elävät samassa yhteisössä. Yhteinen elinympäristö helpottaa influenssaviruksen siirtymistä eläimistä ihmiseen ja sen muuntumista niin, että leviäminen tapahtuu jo ihmiseltä toiselle.

SYNTYNEITÄ JA voitettuja flunssaversioita ilmeisesti säilytetään ainakin laboratorioissa joten vaarana on myös vanhojen miljoonia tappaneiden virusten karkaaminen vahingossa uuteen kiertoon. Immuniteettia nykyihmisillä ei ole noihin vanhoihin kantoihin.

Vanhan ja pelätyn Espanjantaudin lähteenä pidetään jenkkiläistä sikafarmia ja ensimmäinen maailmansota kuljetti sotilaineen tautia sieltä Eurooppaan ja myöhemmin takaisin Yhdysvaltoihin. Onkohan nyt kyseessä samainen sikaflunssa vai joku muu versio?

INFLUENSSA KULKEUTUU yhtälailla ihmisten kuin eläinten mukana. Kun flunssa muuttuu eläininfluenssaksi, joka muuttuu ihmisiin tarttuvaksi, ei kellään ole immuniteettia. Sanotaan, ettei pidä aivastella ankkojen päälle, jos haluaa välttää uusien tautien syntymisen.

Täällä mökillä ollaan puoli vuotta asuttu kissojen kanssa samassa ekoyhteisössä ja on varmaan tullut pärskittyä kissojen päälle. Jos tästä nyt sitten kehittyy kissaflussaepidemia, täytyy se näin julkisesti tunnustaa. Ehkä kuitenkin yhteinen matolääkitys estää sen leviämisen.