Asiat kasvavat yön pimeinä hetkinä suuremmiksi kuin ihminen niitä itse kykenee hallitsemaan. Yön hetket tekevät kepposen ja ihmisen itsetunto saattaa musertua rusinaksi. Siinä yhtälö, joka panee ihmisen tekemään äärimmäisiä ratkaisuja.

Pienten lasten kanssa korostetaan oikeaa päivärytmiä ja huolehditaan heidän unirytmistään. Jokainen isä tai äiti, aikuinen pienen lapsen hoitaja on nähnyt tilanteita, joissa valvonut ja väsynyt lapsi holtittomasti koheltaen aiheuttaa itselleen tai ympäristölleen vahinkoa. Sen lisäksi, että pienen lapsen itsesuojeluvaisto on täysin kehittymätön, väsyneenä kaikki riskit monikertaistuvat.

Lasten pohjaton uteliaisuus ja kiinnostus aikuisten touhuista hämäävät vanhempia luistamaan lapsen kehityksen kannalta oikeasta päivärytmistä, joskus yhdessä valvominen voi olla hauskaa ja tietenkin sinällään vaaratonta. Silti siinä piilee sudenkuoppa, jossa lapsi laajentaa vähitellen turvallisia rajoja rajattomuuteen.

Valvominen näyttäytyy harmittomalta, mutta on kavala liero ihmismielen sopukoissa. Aikuisilla on usein työn ja velvoitteiden asettama päivärytmi, joka vaatii riittäviä yöunia. Lapsilla ja nuorilla on sama tarve, mutta heidän vastuuntuntonsa ei vielä ulota näkemään valvomisen yhteyttä aamun heräämisvaikeuksiin ja omaan levottomuuteen.

Perheissä ensimmäiset merkittävät ristiriidat omien pikku mussukoiden kanssa liittyvät kouluaamujen heräämisiin. Lapset tarvitsevat paljon unta, mutta jatkuva aamu-unisuus ei ole kuitenkaan perusteltua.

Usein taustalla on valvominen. Aikuiset tuottavat lapsille pohjattoman määrän houkutuksia, joihin on helppo kompastua.

Peliteollisuus on yksi suomalainen lippulaiva, jonka varaan taloudellista kasvua povataan, hyvä niin. Samalla holtiton pelihimo voi valvottaa lapsen kuin lapsen, aikuisen valvova silmä puuttuu ja pelien maailma voi olla mitä vain. Pelit eivät ole sidoksissa yksin tyhmään pelikoneeseen, vaan ovat usein osa nettiyhteisön pelimaailmaa.

Pelit ovat silti harmittomia lasten leikkejä. Suurin levottomuuden aiheuttaja on lopulta nuorten oma sosiaalinen verkosto, joka levittäytyy erilaisten sovellusten kautta yön pimeinä hetkinä asunnosta ja huoneesta toiseen. Jatkuva omien ja toisten asioiden vatvominen pitää unta loitolla.

Päivärytmin hajoaminen hajottaa myös perheiden sosiaalisen verkoston ja normaalin vuoropuhelun vanhempien ja lasten välillä. Lopulta eletään kahdessa eri maailmassa. Normaaliin kehitykseen kuuluu nuoren irtaantuminen vanhemmistaan ja aina ne jonkinlaista eripuraa perheissä synnyttää.

Pahimmillaan yhteys vanhempien ja nuoren välillä katkeaa ja parhaat kaverit ovatkin niitä joiden varassa omaa elämää rakennetaan. Samalla aikuisten maailman houkutukset lisääntyvät, jolloin päihteet ja muut aikuisten oikeudet tulevat kuvaan.

Oikeudet napataan osaksi elämää ilman vastuuta ja ymmärrystä tekojen seurauksista. Siksi monet epämiellyttävät seuraukset tulevat yllätyksenä.

Kasvavan lapsen tahto on kuin vesi, joka hakeutuu kohteeseensa pienimmästäkin raosta, jos vain on mahdollisuus.

Aikuisen kyky hallita tahdon vesinoroja on jatkuvaa rajojen asettamista, yksi niistä on kääntää yön pimeät hetken aamun kirkkauteen.

HARRI MOISIO

Kirjoittaja on vaasalainen nuorisokodin johtaja