Lyhytkestoista työtä ei ”uskalla” ottaa vastaan. Paperisota, selvitykset sotkevat normaalin arjen. ”Käytäntö on nimittäin niin, että vuokrat, sähkölaskut sun muut pakolliset maksut eivät odottele sovitellun päivärahan maksamisviivettä!”, totesi eräs asianosainen.
 
 Nykyisessä sovitellun työttömyyspäivärahan mallissa työttömän ei kannata oikeastaan ottaa vastaan lyhytkestoista työtä, vaikka hänellä olisi mahdollisuus soviteltuun päivärahaan –
jokainen euro vähentää työmarkkinatukea 50 sentillä.
 
Työttömän kannalta on tietenkin parempi, että pienikin työ olisi mahdollista ja ennen kaikkea taloudellisesti kannattavaa. On hölmöä, että pienikin työn pätkä aiheuttaa pikemmin taloudellisia vaikeuksia kuin helpottaisi taloutta.
 
Sovitellun työttömyysetuuden laskentamallissa pienikin lisätulo vähentää työttömyysrahaa ja aiheuttaa sen uudelleen määrittelemisen ja tämä viivästyttää aina päivärahan saantia. Laskut ja muut välttämättömät kulut on silti hoidettava ajallaan. Systeemi on mätä jos satunnaiset työt johtavat taloudellisiin vaikeuksiin.
 
Keneltä se on pois, kysyttiin eräässä keskustelussa, jos työtön saisi työttömyyskorvauksen ja pieni lisäansio ei sitä mitätöisi? Ei tietenkään keltään – on täysin mahdollista, että korjataan nykyistä järjestelmää luomalla kaikille 300 - 400 euron ylärajan jolloin nämä ansiot eivät päivärahaa pienentäisi.
 
Toisena vaihtoehtona on yksinkertaistaa järjestelmää entiseen malliin – työtön työssä – kirjaaminen. Korvaus tulee siltä ajalta kun et työllisty haluamallasi tavalla. Oletus on kahdeksantuntinen työpäivä, jos teet lyhempää päivää niin siltä ajalta saat työttömyyskorvausta, kunnes täystyöllistyt.
 
Työnteosta pitää saada kannustin ja siitä pitää maksaa sellaista palkkaa, että sillä selviää.