keskiviikko, 27. heinäkuu 2011

Kesähelteellä

Vaikka lomat on lusittu ja kesä kääntymässä kohti syksyä näyttää hellettä piisaavan. Oma loma meni osittain yhteiskunnallisia asioita hoidellen. Neljät vaalit käyneenä joskus sapettaa, kun tietää lomien huvenneen vaalirientoihin. Oma valinta, mikäs siinä.

Juhannus on ollut nyt jo useamman kerran läheisten yhteinen tapahtuma. Aina on keksitty jotain erilaista, paitsi kannon poltosta on tullut meille kokon korvike. Kolme juhannusta meni kunnes tämä viimeisin saatiin kokonaan poltettua. Ensi juhannuksena pitää kaivaa uusi kanto maasta - ehkä pitää muistaa kaataa myös puu sen päältä.

Varmaan viitisen vuotta on maalattu mökkiä. Joka kevät pintoja katseltiin ja kerran ostettiin jo jotain maalattavaa mönjääkin. Aina aika menikin johonkin muuhun askareeseen ja maalaaminen jäi. Vaan tämän kesän kuumimmat helteet sitten saivat tien kulkemaan kohti maalikauppaa, ja nyt se on tehty.

Pahimmilla helteillä maalaaminen oli hyvä aloittaa varjon puolelta ja kiertää mökkiä aina auringon kiertokulun mukaan. Joskus tuli kiire, kun piti ehtiä varjoon ja maalattava alue peittoon ennen auringon säteitä.

Vanhemmiten on jännä huomata miten yhteistä kivaa voi keksiä vaikka mökinmaalaamisesta. Tulipa mieleen Kulkuri ja Kaunotar piirroselokuvan legendaarinen lihapullien ja spagetin syöntikohtaus. Siinä kuonot kopsahtavat somasti suukotteluun yhteistä spagettia imien.

Meillä tämä tapahtui mökin alimpia hirsiä maalatessa. Toinen aloitti toisesta ja toinen toisesta päästä - kilpailuvietti kun iskee, niin kisahan siitä tulee. Kumpi on nopeampi ja ehtii ensin keskelle? Ja niinpä siinä pyllyt kopsahtivat pehmeästi yhteen. Siinä sitä lystiä kerrakseen.

Lämpimiä kesäpäiviä on tullut vietettyä myös kaupunginjohtajakandeja haastatellen ja valintoja pohtien. Kaupunkiin tulisi löytää johtaja, joka ottaa tämän sekamelskan korjatakseen. Siltähän tämä varmaan kuntalaisista ja osalle päättäjistä näyttää.

Johtajia oli tarjolla laidasta laitaan, ja vieläkin on jäljellä neljä erilaista vaihtoehtoa. Yhden kaupunginjohtajan malli ja hallinnonuudistus toimialajohtajineen saatiin tehtyä ja samalla jysähti - hallinnon ja talouden hairahdukset tekivät kaupunginjohtajasta pian entisen ja jouduttiin erityisjärjestelyihin. Tulevasta kaupunginjohtajan valinnasta riippuu asiantilan jatkuminen.

Neljää jäljellä olevaa on monipuolisesti haastateltu, testattu, entisiä ja nykyisiä tehtäviä punnittu. Joku sanoi, että kun olisi se viides, joka olisi näiden neljän parhaiden puolten klooni, niin valinta olisi helppo. Nyt se ei ole.

Päättäjiltä vaatii hirmusti rohkeutta ja avarakatseisuutta nähdä kunkin ehdokkaan rooli ja paikka tulevassa Vaasassa, luoda mielessään se kuva miltä kaupungin tulevaisuus näyttäisi vaihtoehtoisten johtajien kautta.

Kysymys kuuluu: onko hyvästä tuttu ja turvallinen vai kokenut ja hyvin verkostoitunut ja onko sukupuolella tai iällä merkitystä? Voiko nainen johtaa kyläämme tai miten olisi joidenkin nykyministereiden ikäinen johtaja?

Kesähelteellä on syytä olla varovainen eikä pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä. Antaa syksyn tulla ja viisaiden päätösten laskeutua mieliimme.

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...