tiistai, 17. toukokuu 2011

Hampaattomat vampyyrit

Vampyyrit imevät verta elokuvissa ja televisiosarjoissa ja tuttu on tietenkin veteraani Dracula, jonka hyytävässä verimaailmassa sitä on yksi jos toinenkin kasvanut.

Kaikille taitaa olla tuttuja nuo hampaalliset verenimijät. Siinä uhri vähitellen kalpenee ja hiipuu, kunnes kuolee ja tulee vampyyrin orjaksi.

Työelämän torahampaattomat vampyyrit ovat harvemmin huomattuja, vaikka niitä vilisee joukossamme paljon enemmän kuin hampaallisia konsanaan.

Hampaattomat vampyyrit imevät energiat valituilta uhreilta, kilpailijoilta ja omaa urakehitystä uhkaavilta työkavereilta. Alistavat hiljaiseksi ja näkymättömäksi. Yritä siinä sitten kehittää jotain uutta.

Vaalirientojen alla ja aikana puhuttiin paljon eläkeiän alarajan nostamisesta. Samalla tuotannosta työnnetään ulos ammattitaitoista väkeä, eivät kelpaa uusiinkaan hommiin kun ovat joko liian vanhoja tai liian hyviä ja kalliita. Onpa siinäkin ristiriitaa.

Lisäksi nuoria ei tahdota saada työllistettyä, opiskelut venyvät kun opintorahat eivät riitä - pakko istua pätkätöissä. Onpa sekin ristiriitaista.

Työssä jaksamisesta ja työolosuhteista pitää ensisijaisesti huolehtia.

Työn oikea mitoitus, vastuun ja velvollisuuksien asettaminen oikeuksien kanssa samalle tasolle helpottaisi jo kovasti. Myös uudenlaisen työkulttuuri, jossa jaksettaisiin tukea toinen toistaan työssä ja toiminnassa. Kiusaamisesta, kyttäämisestä ja toisen kaltoin kohtelusta päästäisiin.

Joissakin työyhteisöissä ylläpidetään kannustavuutta ja vuoro vuoroin toistensa positiivista huomioimista. Keskinäisen kehun kerho voi kuulostaa teennäiseltä, mutta myönteisen palautteen antaminen on yleensä työyhteisöjen heikoin lenkki. Kaikki mokat kyllä nähdään ja muistetaan. Hyvin tehty on vain hyvin tehty.

Miltä tuntuisi saada aika ajoin vaikka tällaista palautetta: "Olet aina iloinen, auttavainen, rohkaiseva ja kannustava! Sinun kanssa on ollut ihana tehdä työtä" tai "Oli kiva kun tulit meille töihin, tuot ystävällistä ja miellyttävää ilmapiiriä, positiivisuutesi on tarttuvaa, olet tosi kiva, rauhallisuutesi on kadehdittavaa. Olet ystävällinen, ammattitaitoinen, rohkeasti haasteita vastaanottava työkaveri, otat kaikki lapset ja aikuiset huomioon."

Täytyy tunnustaa, että nämä eivät olleet oman työyhteisöni viestejä.

Olin melkein kateellinen noin valtaisan hienosta palautteesta. Tuossa yhteisössä laitetaan hyvä kiertämään kerran viikossa ja kukin saa omannäköisensä positiivisen palautteen kunnes kaikki on käyty läpi. Ehkä sitten myöhemmin toistavat saman uudelleen. Tätä pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, saa lainata.

Tutkailin oman työyhteisöni kyselyjä - kaupungin yhteisöissä on 2000-luvun alusta niitä tehty. Niiden palaute on ollut välillä kovinkin kriittistä, mutta pääsääntöisesti melko myönteistä.

Muistan kyllä kerran ottaneeni nokkiini, kun esimiestoiminta oli edellisistä kyselyistä hiukan laskenut - sitä kun pitää itseään hyvänä sellaisena.

Onneksi huumori monesti pelastaa ja auttaa puhumaan vaikeistakin asioista avoimesti. Se on paras tapa lyödä luu kurkkuun myös hampaattomille vampyyreille.

(Pohjalainen 17.5.2011)

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...