Hyvät toverit ja ystävät, hyvät kuulijat

Bästa kamrater, vänner och åhörare

 

Pääomat eivät ole koskaan tunteneet isänmaataan. Kansainvälinen poliittinen ja ammatillinen työväenliike on ainut kansainvälisen pääoman vastavoima. Työväenliikkeen perustan pirstoutuminen ja hajanaisuus on vaarana johtaa tämän vastavoiman kuihtumiseen - rahanvalta ja pääomien keskittyminen määrittää yhteiskunnan kehityksen suunnan. Ilman työväenliikkeen yhtenäistä rintamaa hukka meidät perii.

 

Työväenliikkeen järjestäytymisen historia lähtee tehdassaleihin koottujen työläisten taistelusta omien työehtojensa puolesta. Kysymys oli taloudellisesta toimeentulosta, palkoista - kyse oli inhimillisestä työajasta ja työolosuhteista. Työväenliikkeen solidaarisuus muita kohtaan kuuluu ammattiyhdistysliikkeen periaatteisiin. 

 

Työväen vapun historia perustuu Yhdysvalloissa 1.5.1886 järjestettyihin mielenosoituksiin. Kyse oli uusista työsopimuksista – vaadittiin mm. kahdeksantuntista työpäivää. Mielenosoittajien ja poliisien välisessä yhteenotossa kuoli ainakin 10 työläistä. Myöhemmissä kahinoissa kuoli useita siviilejä ja poliiseja. Loppuselvityksissä pidätettiin vielä seitsemän työläistä – heidät tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin.

Pariisissa vuonna 1889 kokoontunut työläisten kansainvälinen kokous päätti, että mielenosoitusten uhreja muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1.5.1890. Siitä lähtien Vappu on ollut työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä.  Vuonna 1944 Suomessa säädettiin nykyisin voimassa oleva laki vapunpäivän järjestämisestä työntekijöiden vapaapäiväksi.

 

Alun pitäen Vappumarssien ja tapahtumien taustalla oli siis työväenluokan kurjat elinolot - pitkät työajat, huonot palkat, kehno sosiaaliturva. Ammattiyhdistysliikkeen ja poliittisen työväenliikkeen yhteisten ponnistelujen seurauksena monet epäkohdat on korjattu ja rakennettu suomalaista hyvinvointivaltiota ajatuksella, että kaikista pidetään huolta. Tämä kaikki on pitkän taistelun ja vaikuttamisen tulosta.

 

Tänään mikään saavutettu etu ei ole enää pyhä. Porvarihallituksen ja työantajaliiton toimet rikkovat sen mitä vuosien saatossa on rakennettu. Tämä on myös muistutus siitä, kuinka pieni nappula itse kukin tässä pelissä on yksin – ainut keino on liittyä yhteen ja koota joukkovoimaa hallituksen toimia vastaan. Painava syy on aidosti painava syy koota laajasti ammattiyhdistysliike ja poliittinen vasemmisto torjumaan hallituksen yritykset heikentää työehtoja, sosiaaliturvaa ja erityisesti puuttumista lakko-oikeuteen, rajoittamalla poliittisia lakkoja.

 

Hallituksen toimet, joilla näitä työehtoja ja saavutettuja etuja aiotaan heikentää, on riittävän painava syy sille, miksi yhtenäistä työväenliikettä tarvitaan.

 

Köyhyys, syrjäytyminen – ihmisten jakautuminen yhä räikeämmin rikkaisiin ja köyhiin, ei yksistään laita ketään liikkeelle. Ihmisten pitää tiedostaa oma asemansa ja roolinsa yhteiskunnan rattaissa. Täytyy olla tietoisuus epäkohdista, joiden korjaamiseen tarttua. Kyse on ihmisten toimeentulosta, sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä ja – näin EU-vaalien alla - kansallisvaltion tulevaisuudesta.

 

Ongelma on siinä, että ihmiset tehtaissa, ihmiset palvelutehtävissä: kaupoissa, sosiaali- ja terveystoimessa, opettajat kouluissa, luovat kehittäjät ja opiskelijat tai suurta tuotantoa huoltavat pienyrittäjät ja aliurakoitsijat, maataloustuottajat eivät näe omaa rooliaan ja asemaansa kapitalistisen yhteiskunnan alistettuna ja hyväksikäytettynä osapuolena. Osana rahamaailman nappuloita heillä on rajallinen mahdollisuus vaikuttaa edes omaan toimeentuloonsa.

 

Yhteiskunnalliset rikkaudet jakautuvat edelleen epätasaisesti. Kun suurin osa kansalaisista haluaisi kehittää omaa kansallisvaltiota nimeltä Suomi, niin samanaikaisesti isänmaaton pääoma vie tuotantoaan ja rikkauksiaan sinne missä pääomat parhaiten sikiävät. Usein kansallisten rajojen ulkopuolelle.

 

Hyvät toverit ja ystävät

 

Vasemmiston tavoitteena on, että kaikkien oikeus palveluihin turvataan ilman syrjintää. Vasemmisto ajaa maksutonta perusterveydenhuoltoa, ihmisarvoisia sosiaalipalveluita, pienempiä asumiskuluja ja työllisyyden parantamista. Tasapainoinen elämä edellyttää riittävää toimeentuloa, turvallista elinympäristöä, oikeutta koulutukseen ja koko elämänkaaren mittaiseen hoitoon ja huolenpitoon.

 

Yhteiskunnassa vallitseva itsekkyys ja kovat arvot näkyvät lasten ja nuorten pahoinvointina ja sosiaalisina ongelmina. Paras lääke tämän korjaamiseksi on välittäminen. Päätöksentekijöiden pitää olla kiinnostuneita nuorison tekemisistä ja toiveista.  Vanhempien kiinnostus lastensa tekemisistä on sitäkin tärkeämpää.

Tuen antaminen riittävän ajoissa ennaltaehkäisee perheen – lasten ja nuorten – ongelmien syntyä.

 

Åhörare - kuulijat

Ukrainan ja Palestiinan sodat jatkuvat, ne näkyvät otsikoissa ja uutisissa ja löytävät tiensä koteihimme ja jokapäiväiseen elämäämme. On tärkeää, ettemme turru näihin uutiskuviin, ettemme totu niiden välittämään kärsimykseen ja tuskaan. Sekä Gazassa että Ukrainassa kuolee joka päivä viattomia ihmisiä, jotka ansaitsevat elää. Siksi meidän velvollisuutemme on tehdä tämä kärsimys näkyväksi. Meidän vastuullamme on työskennellä joka päivä kärsimyksen lopettamiseksi ja jatkaa, kunnes onnistumme, ja saavutamme Rauhan!

 

Krigen i Ukraina och Palestina fortsätter, de dyker upp i rubrikerna och nyheterna och tar sig in och syns i våra hem och vår vardag. Det är viktigt att vi inte blir bedövade för dessa nyhetsbilder, att vi inte vänjer oss vid lidandet och smärtan som de förmedlar. I både Gaza och Ukraina dör varje dag oskyldiga människor som förtjänat att leva. Därför är det vårt ansvar att synliggöra detta lidande. Det är vårt ansvar att varje dag arbeta för att få slut på lidandet, och fortsätta tills vi lyckas, och vi kommer att uppnå Fred!

Förutom krigen syns klimatkrisen och förlusten av biodiversiteten även i vår vardag. Klimat- och miljökriserna är enorma gemensamma utmaningar som måste lösas.  Hela vår existens beror på hur väl vi lyckas stoppa den ekokrisen.

Sotien lisäksi ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen näkyvät myös arjessamme. Ilmasto- ja ympäristökriisit ovat valtavia yhteisiä haasteita, jotka on ratkaistava.  Koko olemassaolomme riippuu siitä, kuinka hyvin onnistumme pysäyttämään kiihtyvän ekologisen kriisin.

 

Hyvät kuulijat och åhörare

 

Rauha maailmaan on eheän tulevaisuutemme ehto. Viisaat ratkaisut ympäristömme pelastamiseksi luo tulevaisuutta ihmiskunnalle.

Yhteiskuntarauhan säilyttäminen edellyttää, että löydetään keinoja, joilla kukin kansallisvaltio kykenee huolehtimaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevista: työttömistä, syrjäytyneistä, maahanmuuttajista, yksinäisistä ihmisistä ja yksinhuoltajista. Köyhyyttä ja eriarvoisuutta on torjuttava voimakkaasti - hyvinvointivaltion perusrakenteita on parannettava kaikissa olosuhteissa.

 

 

 

Kamrater och vänner

 

Vi i vänstern - Socialdemokraterna och Vänsterförbundet - arbetar för ett Finland som är rättvist för alla. Vi vill att alla ska tryggas en möjlighet att skaffa en tillräcklig utkomst, omfattande offentliga tjänster och högklassig och trygg hälsovård och omsorg.

Me vasemmistossa - Sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto - teemme työtä sellaisen Suomen puolesta, joka on oikeudenmukainen kaikille. Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus riittävään toimeentuloon, kattaviin julkisiin palveluihin sekä laadukkaaseen ja turvalliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja peruskouluun, jossa kaikilla on nopea pääsy lääkäriin ja jossa jokaisella yksilöllä on yhtäläiset mahdollisuudet kohtuuhintaiseen asumiseen ja hyvään työssä viihtymiseen.

Vi vill bygga ett samhälle där varje barn har möjlighet att genomgå en högklassig småbarnsfostran och grundskola, där alla har snabb tillgång till läkare och där varenda individ har lika möjligheter till en bostad till skäligt pris och god arbetstrivsel.

 Hyvät toverit ja ystävät

 

Haluamme rakentaa Toivon yhteiskuntaa.

Tänä päivänä kysymys pitää olla tulevaisuuden yhteiskunnan visioista. Ihminen tarvitsee unelmia, haaveita, kuvia paremmasta huomisesta. Sellainen yhteiskunta, jossa ei enää olekaan eriarvoisuutta – yhteiskunta, joka ei salli toisen ihmisen riistoa ja alistamista toisen kustannuksella.  

 

Sellainen yhteiskunta, jossa tuotannolliset rikkaudet jaetaan kaikkien ihmisten parhaaksi huolehtien jokaisen hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Yhteiskunta jossa jokainen saa tarpeidensa mukaisesti ja jokainen tekee parhaan kykynsä ja osaamisensa mukaisesti. Sellainen yhteiskunta on tavoittelemisen arvoinen.

Hyvää vappua - Glad första maj